avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... mansardare bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

mansardare bloc

buna ziua ,

de acordul cator proprietari dintr-un bloc este nevoie pentru mansardare?

presupun ca de al tuturor, fiecare fiind co-proprietar pe o cota parte din proprietatea comuna, inclusiv acoperis. tot aud de la locatari si chiar de la constructori de mansarde de nu se stie ce lege conform careia este suficient acordul a 50%+1 (numar de proprietari necesar pentru intrunirea cvorumului la sedinte), dar nu am gasit astfel de reglementare.
stie cineva mai exact cum stau lucrurile?
poate fi obligat la un astfel de acord un proprietar prin hotarare judecatoreasca ?

multumesc
Cel mai recent răspuns: mariusghe2003 , utilizator 12:41, 25 Ianuarie 2013
Daca e sa ne luam dupa NCC, nici macar toti coproprietarii nu pot vinde cota-parte pe care o detin pe terasa cuiva care vrea sa construiasca o mansarda deoarece aceasta cota face parte integranta din proprietatea asupra apartamentului.
Si in niciun caz 50% + 1.
Ati spus bine, fiecare are o cota-parte indiviza pe acea suprafata si pentru cota lui nu poate decide nimeni sa i-o vanda.

Noul Cod Civil si Decizia a CCR nr.1514/2012 fie interzic vanzarea, fie impun acord de 100% acord de vanzare.
Aveti textul Deciziei in fruntea sectiunii noastre, daca vreti sa cititi integral textul - la problema "daca e posibila vanzarea proprietatii comune?"
mariusghe2003 a scris:
de acordul cator proprietari dintr-un bloc este nevoie pentru mansardare?

Ca pentru orice lucrare de valoare mare, mansardarea trebuie sa se hotarasca in adunarea generala, conf. legii 230/2007
Art. 24. -
(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal.
Art. 25. -
(1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună;

Mansardarea este o investitie pentru reabilitarea si modernizarea blocului.

Daca asociatia vrea sa vanda acea mansarda dupa ce o construieste ori sa vanda unui investitor dreptul de a construi mansarda pe terasa blocului, este putin mai complicat sau uneori imposibil, asa cum s-a explicat in mesajul de mai sus.
multumesc pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mansardare bloc afd17 afd17 buna seara, va rog sa-mi spuneti daca pentru a se mansarda un bloc de locuinte trebuie sa fie absolut toti locatarii de acord, sau e suficient acordul ... (vezi toată discuția)
Mansardare bloc anl strutum strutum Buna ziua, Sunt proprietarul unei garsoniere intru-un bloc ANL in care majoritatea sunt chiriasi. Blocul este in administrarea primariei. Am fost contacta de ... (vezi toată discuția)
Mansardare conico conico Buna ziua! Imi cer scuze, stiu ca acest subiect a mai fost dezbatut, dar totusi am o nelamurire. Eu locuiesc intru-un bloc P+4, stau la etajul 1, ... (vezi toată discuția)