avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare de raspundere civila profesionala
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare de raspundere civila profesionala

Stiti cumva daca exista vreo societate de asigurari care incheie polite de raspundere civila profesionala pentru functionarii publici si in ce conditii? Exista posibilitatea ca politele sa acopere si o perioada anterioara, chiar daca ele sunt incheiate in prezent?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 20:26, 14 Mai 2012
polita se incheie doar pt viitor si daca exista obligativitatea asigurarii acestui corp profesional atunci va puteti adresa oricarei societati cunoscute
Asigurarea de raspundere profesionala, se adreseaza celor care practica o specialitate anumita (cum s-a amintit :corp profesional).Notiunea de functionar public, inglobeaza mai multe activitati specifice, fiind mai complexa si in acelasi timp nedefinita.Exista functionari publici care pot incheia astfel de asigurari adresate unor domeniia anume, cum ar fi: expertii contabili si contabilii autorizati, ing. proiectanti si/sau constructori, operatori de transport, etc.
De retinut este faptul ca acest tip de asigurare, se adreseaza practicarii unei anumite meserii, indiferent daca cel care o presteaza este functionar public sau nu.
Ex.:Un medic, desi poate fi functionar public dupa contractul de munca, in timpul efectuarii actului medical, nu este functionar public ci practicant al medicinei, el putand fi asigurat pentru actiunile proprii in calitate de medic si nu de functionar angajat al spitalului judetean X. In acelasi timp, un doctor- director de spital, chiar daca are asigurare de malpraxis pentru activitatea sa de medic, nu este acoperit si pentru eventualele erori in administrare, deci trebuie sa incheie o asigurare de raspundere civila profesionala a managerilor.
Un alt principiu general valabil (si logic) este acela prin care o acoperire de riscuri prin asigurare, se refera la perioada imediat urmatoare, incepand cel mult cu data incheierii ei, este valabila pana la expirare, si rareori se admite/ofera acoperire si pentru o perioada ce poate dura cateva luni dupa expirare, pentru evenimentele petrecute in timpul valabilitatii dar care produc efecte abia in timpul de extindere acordat.
Mai mult, o polita poate cuprinde excluderi expres precizate, privind evenimente cunoscute/necunoscute, petrecute anterior incheierii asigurarii , care insa isi produc efectele abia in timpul de valabilitate al politei incheiate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 August 2010
nucu$, utilizator
Toate societatile de asigurare incheie asigurari de raspundere civila profesionala. Depinde pt. ce si pt. cine se incheie astfel de asigurari si mai ales pt. ce riscuri. Domeniul "functionar public" este si vast si insuficient de clar definit cum v-a explicat si nucu$. Asa ca e bine sa precizati domeniul si riscurile pe care le doriti acoperite prin polita pt. a va da o sugestie convenabila. Astept precizarile dv.
Buna ziua

Sunt student si anul academic urmator plec in bursa Erasmus in Danemarca.
Ei imi cer sa am Asigurare de aceasta de raspundere publica ("public liability insurrance"), dar pana acum am gasit ca se face doar pentru persoane juridice, sau pentru anumite profesii care implica astfel de riscuri...

Ma puteti ajuta?
Multumesc
Exista posibilitatea unei asigurari pentru Raspundere civila generala fata de terti, care poate va acopera solicitarea.Indiferent de nationalitate, profesie, pozitie sociala, fiecare dintre noi este raspunzator pentru propriile fapte.
In anumite cazuri, suntem raspunzatori si pentru actiunile copiilor nostri, ale persoanelor sau animalelor pe care le avem in grija.
Raspunderea pentru propriile fapte implica, uneori, plata unor sume consistente pentru remedierea prejudiciilor produse tertelor persoane.
O asigurare de raspundere civila vine in ajutorul tau exact in aceste situatii.
De mentionat ca nu se asigura riscuri specifice vreunei profesii si tocmai acest lucru reprezinta public liability insurrance
Oricare asigurator va poate oferi relatii despre riscurile acoperite si costurile/sumele corespunzatoare, cu extindere in afara Romaniei.
Ultima modificare: Luni, 11 Iulie 2011
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Asigurare civila key account vanzari joe black joe black Va rog sa-mi spuneti daca un Key Account vanzari (in departamentul comercial)intr-o companie privata isi poate face in nume propriu o asigurare civila ... (vezi toată discuția)
Asigurare malpraxis impotriva amenzilor Mitzi76 Mitzi76 Ma confrunt ca lider de sindicat cu o problema ridicata de salariatii mei. A existat un caz in care un salariat de la achizitii a gresit ceva intr-o raportare ... (vezi toată discuția)