Ma confrunt ca lider de sindicat cu o problema ridicata de salariatii mei. A existat un caz in care un salariat de la achizitii a gresit ceva intr-o raportare catre un minister si acesta a trimis o amenda societatii mele. Directorul a imputat aceasta suma salariatului care a gresit. Exista vreo portita prin care salariatul sa-si faca o asigurare individuala si asiguratorul sa plateasca amenda in locul sau?
Pentru astfelde situatii exista polita de raspundere civilaa prestatorului de servicii. Din cate, stiu domeniile pentru care se emit asemenea polite sunt restranse, dar merita pusa o intrebare asiguratorilor.
Exista asigurarile de raspundere civila profesionala dar nu pentru orice functie/profesie.Se pot asigura managerii, expertii contabili, constructorii, proiectantii, si alti cativa.Asigurarea se face pentru acoperirea eventualelor prejudicii efective provocate din culpa, tertilor , prin greseli profesionale neintentionate,insa in niciun caz impotriva amenzilor, care se aplica pentru incalcarea legislatiei.
Multumesc pentru lamuriri. Ideea este ca greseala a fost neintentionata si amenda nu s-a dat pentru ca ar fi fost ceva ilegal ci pentru ca in loc sa scrie "luni 11 inuie" sa zic, au scris "luni 13 iunie", incorect. Ca atare, ministerul a dat amenda de 100 de milioane vechi. Eu cred ca societatea trebuia sa conteste amenda, dar a preferat imputarea catre salariat. Am vorbit la niste companii de asigurari, insa pot face asigurare doar prin societate a salariatilor, nu pe persoana fizica...
Nici asigurarea de raspundere civila a persoanei juridice pentru activitatea personalul salariat nu acopera amenzile de niciun fel.In principiu , amenzile nu se acopera prin asigurari.Si salariatul poate contesta amenda.