Buna ziua. As dori sa va prezint situatia mea, pentru a primi cele mai bune sfaturi in acest caz.
Ma aflu in CCC pana la data de 19.09.2010, data la care ar tb. sa-mi reincep activitatea. In momentul de fata, sunt insarcinata din nou, data probabila a nasterii fiind 10.01.2011. As dori sa stiu, daca in aceste conditii, la intoarcerea mea la munca, la data de 19.09.2010, angajatorul are dreptul sa-mi desfiinteze vechiul post( functie de conducere) si sa ma reincadreze pe un post inferior ca salarizare si atributii. Daca obtin , pentru perioada ce ar trebui sa lucrez ( aprox 2 luni), pana la intrarea in concediu prenatal, concediu de risc maternal, sunt cumva protejata de aceasta modificare de functie?
Multumesc mult. Ioana
Riscul maternal nu se acorda , sau nu ar trebui sa se acorde pentru a fi beneficiarul protejat de eventuale schimbari de functie...dar asta e datoria medicilor sa fie corecti in acordare.
Pe de alta parte orice"foaie de boala" se plateste in functie de media zilnica a veniturilor pe ultimele 6 luni, in cazul de fata cuantumul indemnizatiei pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani incepand cu luna anterioara obtinerii certificatului medical.
O zi buna si multa sanatate!
1. Angajatorul nu are voie sa va concedieze in timp ce sunteti in CCC dar poate sa desfiinteze postul ocupat de dvs., daca interesele firmei o cer.
2. La revenirea dvs. din CCC angajatorul va poate propune un alt post pe care nu sunteti obligata sa-l acceptati.
3. Daca nu acceptati noul post veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti primi indemnizatie de somaj.
4. In somaj fiind veti putea beneficia de concediu de maternitate si apoi de CCC.
5. Certificatele de concediu de maternitate le prezentati la Agentia nde Somaj care le calculeaza si le plateste.
6. Cand doriti sa intrati in CCC faceti o cerere catre Agentia de Somaj.
7. Concediul de maternitate si CCC pana la 2 ani suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea acestor concedii.
8. Daca acceptati noul post, dupa cca 2 luni veti intra in concediu de maternitate si veti proceda cum ati procedat si la primul CCC.
Multumesc mult pt sfaturi.
Problema este nu ca as ramane fara loc de munca, ci ca postul pe care as fi obligata sa-l accept inseamna jumatate din salariul anterior, ceea ce ma va afecta ffff mult la calculul indemnizatiei pt cresterea copilului nou nascut . De aceea, m-ar interesa un *artificiu* legal, pt cele 55 de zile de la expitrarea CCC1 pana la intrarea in concediu prenatal. Credeti ca daca as discuta cu angajatorul aceasta problema ff deschis, as avea sansa sa ma inteleaga si sa amane desfiintarea vechiului post cu 2 luni?
Mai am o intrebare.
In data de 19.09.2010 imi expira CCC 1. Incepand cu 20.09.2010, intru in concediu de risc maternal, pana la data de 10.11.2010, data de la care incep prenatalul. Voi naste al doilea copil pe data de 12.01.2011. In acest caz, cum se calculeaza indemnizatia pentru CCC2? Am inteles eu bine ca daca , dupa calcul, aceasta e mai mica decat CCC1, voi primi aceeasi suma ca pt CCC1?
Va multumesc anticipat,
Ioana