V-as ruga sa-mi spuneti daca pot opta pentru primirea pensiei sotului meu (acesta a decedat si valoarea pensiei mele este mai mica cu 50 % fata de cea a sotului decedat).
Unde pot cere sa renunt la pensia mea mai mica decat a decedatului (sotului meu) si sa raman cu cea a sotului decedat (deoarece este mai mare) ?
Sotul supravietuitor are dreptul:
- la împlinirea vârstei de pensionare standard daca durata casatoriei este de cel putin 15 ani;
- daca durata casatoriei este mai mica, dar de cel putin 10 ani, PU se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6% pentru fiecare an de casatorie în minus;
- indiferent de vârsta pe perioada de invaliditate gradele I sau II daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Cuantumul PU se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, functie de numarul urmasilor si anume:
- 50% pentru un singur urmas;
- 75% pentru 2 urmasi;
- 100% pentru 3 sau mai multi urmasi.
Daca sotul supravietuitor are pensie proprie poate opta pentru PU daca aceasta este mai rentabila.
Buna ziua,
Va intreb pe scurt: daca eu am pensie de 4 milioane (lei vechi) si sotul meu avea pensie de 8,5 milioane (lei vechi) pot opta pentru pensia lui integrala ?...sau am dreptul numai la jumatate din pensia lui ?
Ce pot face pentru a-mi creste cat de cat pensia ?
Multumesc.
Pensie urmas
fanamarius
BUNA ma numesc Marius si am o inrebare:mama mea are pensie la cerere aproximativ 700 ron ,tata a decedat curand , vreu sa stiu daca are dreptul la pensie de ... (vezi toată discuția)