O societate comerciala are angajati care lucreaza in acord, dupa normative(stabilite impreuna cu sindicatul), fapt mentionat atat in contractul colectiv de munca cat si in regulamentul intern. Contractul colectiv de munca este semnat si de catre sindicat. In unele luni (cam multe), pentru 8 ore prestate de salariati, conform pontajului, nu acorda nici macar salariul minim pe economie (600 lei). In aceasta situatie angajatorul poate fi sanctionat conform articolului 276 al.1 lit.a din Codul Muncii?
Situatia este similara si in cazul in care salariatii presteaza ore suplimentare in cursul lunii. Nu se iau in calcul pe motiv ca nu s-a realizat norma. Poate fi sanctionat angajatorul in aceasta situatie?
Normele stabilite de catre angajator cu acordul sindicatului, trebuie aduse la cunostinta salariatilor in mod obligatoriu?
Este suficienta semnatura reprezentantului de sindicat pe actul care stabileste normarea muncii sau trebuie aduse si la cunostinta salariatilor?
Faceti o sesizare la ITM pentru nerespectarea legislatiei cu privire la salariul minim pe economie.
Orice modificare a ccm care include si modificarea clauzelor c.i.m. trebuie sa fie adusa la cunostinta salariatilor.
ma intereseaza daca in aceasta situatie se considera "nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară"- art.276 alin.1 lit.a din Legea 53/2003.
referitor la modificarile clauzelor c.i.m, chiar daca au fost aduse la cunostinta salariatilor, ma intereseaza daca in cazul angajatilor care lucreaza mai mult de 8 ore/zi pentru a-si realiza norma de lucru, sunt considerate ore suplimentare? sau se respecta actul care prevede normarea muncii si atunci toata lumea lucreaza peste 8 ore/zi, fara a mai lua in considerare prevederile din codul muncii privind munca suplimentara?
sunt oare putin abuzive prevederile din contractul lor colectiv de munca sau mi se pare mie? sau pur si simplu in aceasta situatie nu se mai tine cont de codul muncii ci doar de contractul colectiv de munca la nivel de unitate , chiar daca nu se garanteaza in plata salariul minim pe economie si nu se considera munca suplimentara orele prestate peste programul normal de 8 ore/zi?
Este obligatorie garantarea in plata a salariului minim brut pe economie.
Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal (8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână) este considerată muncă suplimentară.
Prin urmare, perioada de munca ce depaseste timpul de munca de 8 ore/zi este considerata munca suplimentara.
Totusi, pentru executarea unui produs se poate stabili o durata de timp necesara realizarii, denumita norma de timp si un salariu sau tarif pe fiecare bucata pornind de la salariu de incadrare pe ora, plata efectuandu-se in functie de timpul de lucru normat.
Codul muncii
eugarizan
Este prevazut in codul muncii faptul ca daca un angajat cu c.i.m. de 8 ore si lucreaza sambata , are dreptul la 2 zile libere ? sa fim intelesi ,nu ... (vezi toată discuția)