avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Aplicabilitate Contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Aplicabilitate Contract colectiv de munca

Buna ziua,

Am o nelamurire privind CCM unic la nivel national: In ce masura un angajator este obligat sa acorde toate drepturile prevazute in CCM unic, chiar daca in cadrul CCM la nivel de unitate nu au fost negociate aceste drepturi iar pentru drepturile negociate se respecta limitele impuse de CCM unic?
Spre exemplu, daca o salariata solicita acum un salariu mediu brut pe unitate pentru nastere (eveniment petrecut in 2006), in baza prevederilor CCM unic, ce temei legal am sa refuz cererea?
Inteleg partea cu coeficientii de salarizare (s-a dat ordin MMSSF pe tema asta) dar daca incep sa acord toate drepturile din CCM unic nu vad ce rost mai are CCM la nivel de unitate (pana la urma rescriu CCM unic doar de dragul de a-l numi CCM pt soc X?!). Si pana la urma asta inseamna ca aproximativ 80% din prevederile Codului Muncii sunt inlocuite de cele ale CCM unic (cel putin pentru cei care au obligativitatea inchierii unui astfel de contract).
M-ar ajuta in special daca cineva cunoaste cazuri concrete pe tema asta sau spete.

Va multumesc anticipat pentru opinii.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:03, 24 Septembrie 2009
Salariata care a nascut in 2006 are dreptul la un ajutor egal cu salariul ei de baza, conf . CCMUN 2005-2006.


Angajatorul este obligat daca are un numar de peste 21 de salariati sa aiba CCM la nivel de unitate. Angajatorii au senzatia ca daca nu prevad X articol sau Y articol din CCM national in CCM la nivel de unitate atunci ei nu sunt obligati sa-l respecte, ceea ce nu este adevarat. Indiferent daca el trece sau nu in CCM unitate drepturile prevezute in CCM national...este obligat sa respecte CCM national.
Scopul unui CCM la nivel de unitate este sa le dai angajatilor mai multe drepturi decat cele prevazute la nivel de ramura sau la nivel national.
De exemplu: pentru fiecare an de vechime in cadrul societatii - 2 zile de CO in plus pana la limita de 29.
Prima de Paste si de Craciun = 1/2 din salariu..etc
Multumesc pentru raspunsuri.
BRAVO!
La art.8 (2): din Legea 130/1996" Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior."
Exista vreo prevedere care sa ma oblige pe mine, angajator sa includ in CCM la nivel de unitate toate drepturile prevazute in CCM la nivel unic? Eu zic ca nu exista o astfel de prevedere. Daca stiti voi, spuneti-mi si mie.
Dar daca in CCM la nivel de unitate am inclus 1/2 (sa zicem) din drepturile prevazute in CCM la nivel unic, acestea nu trebuie sa fie inferioare celor din CCM la nivel unic (doar drepturile incluse in CCM la nivel de unitate , subliniez).
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2007
Monica Nicolau, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca! adela05 adela05 Buna ziua! Daca eu lucrez la o societate comerciala care nu are incheiat contract colectiv de munca, societatea este obligata oricum sa respecte atat ... (vezi toată discuția)
Leasing de personal Ana Mocanu Ana Mocanu In cazul leasing-ului de personal, se aplica CCMUN sau numai Codul Muncii? [b]Ex:[/b] \"A\" (angajat de firma \"X\" pentru a lucra la firma \"Y\") va ... (vezi toată discuția)
Ccm nu prevede toate clauzele din ccmunn! care se aplica?? adela05 adela05 Buna ziua! Societatea la care lucrez eu are incheiat CCM. In acest contract nu se prevede si art 51 din CCM la nivel national. Intrebarea mea este, in situatia ... (vezi toată discuția)