avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Aplicabilitate Contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Aplicabilitate Contract colectiv de munca

Buna ziua,

Am o nelamurire privind CCM unic la nivel national: In ce masura un angajator este obligat sa acorde toate drepturile prevazute in CCM unic, chiar daca in cadrul CCM la nivel de unitate nu au fost negociate aceste drepturi iar pentru drepturile negociate se respecta limitele impuse de CCM unic?
Spre exemplu, daca o salariata solicita acum un salariu mediu brut pe unitate pentru nastere (eveniment petrecut in 2006), in baza prevederilor CCM unic, ce temei legal am sa refuz cererea?
Inteleg partea cu coeficientii de salarizare (s-a dat ordin MMSSF pe tema asta) dar daca incep sa acord toate drepturile din CCM unic nu vad ce rost mai are CCM la nivel de unitate (pana la urma rescriu CCM unic doar de dragul de a-l numi CCM pt soc X?!). Si pana la urma asta inseamna ca aproximativ 80% din prevederile Codului Muncii sunt inlocuite de cele ale CCM unic (cel putin pentru cei care au obligativitatea inchierii unui astfel de contract).
M-ar ajuta in special daca cineva cunoaste cazuri concrete pe tema asta sau spete.

Va multumesc anticipat pentru opinii.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:03, 24 Septembrie 2009
buna ziua.in momentul de fata sunt in cic pana in luna iunie 2010.dupa perioada de postnatal am aflat si eu de salariul mediu pe unitate pe care trebuia sa-l primesc de la firma si am facut cerere,cu nr de inregistrare.mi s-a raspuns ca voi primi acesti bani la reintoarcerea in firma pe postul de pe care am plecat,acum neputand sa-mi dea banii,contractul fiind suspendat.din cate stiu de la colegi,postul pe care am fost s-a desfiintat.as vrea sa stiu daca firma este obligata sa-mi dea acesti bani la intoarcere chiar daca postul nu mai exista,si in cazul in care nu ma mai intorc la terminarea celor 2 ani si imi dau demisia de acolo daca pierd acest drept.va multumesc si sper ca m-am facut inteleasa.
Legea nu spune ca trebuie sa ai CIM in executie pentru a primi acesti bani. Se pot acorda si daca CIM este suspendat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca! adela05 adela05 Buna ziua! Daca eu lucrez la o societate comerciala care nu are incheiat contract colectiv de munca, societatea este obligata oricum sa respecte atat ... (vezi toată discuția)
Leasing de personal Ana Mocanu Ana Mocanu In cazul leasing-ului de personal, se aplica CCMUN sau numai Codul Muncii? [b]Ex:[/b] \"A\" (angajat de firma \"X\" pentru a lucra la firma \"Y\") va ... (vezi toată discuția)
Ccm nu prevede toate clauzele din ccmunn! care se aplica?? adela05 adela05 Buna ziua! Societatea la care lucrez eu are incheiat CCM. In acest contract nu se prevede si art 51 din CCM la nivel national. Intrebarea mea este, in situatia ... (vezi toată discuția)