avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... am dat masina la cineva care nu are permis auto dar ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

am dat masina la cineva care nu are permis auto dar nam stiut si lo prins politia

buna ziua..am si eu o intrebare..am dat masina la un prieten care nu are permis auto..dar eu nu stiam ca nu mio zis.. si lo oprit politia dupa ce a fost urmarit prin oras..lo oprit cu baraje..si iau facut dosar penal..a 2 zi m-am dus la politie ca am vazut ca imi lipseste talonul masini ..prietenu nu mio zis abslout nimica ca lo oprit politia inca o si inchis telefonul.. ... am dat declaratie la politie..si am scris ca i-am instrainat masina...si ca l-am intrebat daca are permis si mio zis ca are ..si am dat masina fiind convins ca are permis.... politistul mio zis ca ffft probabil o sa imi faca si mie dosar penal chiar daca nu am stiut ca nare permis....
ore chiar imi face dosar penalt si imi ia permisul sau ce se intimpla in situatia asta??
multumesc si astept cat mai repede un raspuns clar..va multumesc incaodata
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:13, 10 August 2010
1. Constituie infractiune încredinţarea auto unei persoane fără permis şi se pedepseşte cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
2, Ce fel de prieten vă este, dacă nu ştiţi despre el nici măcar dacă are sau nu carnet de conducere?

Daca ati fost indus in eroare, prietenul dumneavoastra spunand ca a obtinut permisul de conducere, sau daca nu ati fost informat, sub nicio forma , cu privire la acest aspect, in speta, opereaza eroare de fapt , cauza exoneratoare de raspundere penala ,dispunandu-se , in etapa judecatii procesului penal, achitarea, sau in etapa urmarii , scoaterea de sub urmarire penale.(art.10 din Codul de procedura penala).

Insa , asa cum au amintit colegii mai sus , a pune la dispozitie un autovehicul, unei terte persoane, in vederea conducerii, cunoscand ca nu are dreptul de a fi pe drumurile publice constituie infractiune.

Vor fi efectuate acte de cercetare pentru a stabili vinovatia dumneavoastra.

Este foarte important ca amicul caruia i-ati incredintat masina , sa declare la politie in sustinerea dvs , ca v-a spus ca poseda permis in momentul in care v-a imprumutat masina .
Eu nu am inteles daca chiar i-ati vandut masina sau doar i-ati imprumutat-o.
Este foarte importanta acesta distinctie din punct de vedere juridic.

Daca nu ati stiut ca nu are permis nu trebuie sa raspundeti penal.
Ar trebui sa va angajati avocat pentru a se ocupa concret de cazul dvs.
Mai depinde si ceea ce a declarat prietenul dvs...

Daca i-ati vandut masina pot aparea alte discutii si alte posibile ipoteze si aparari...

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducere fara permis si cu numere rosii expirate Iulian111 Iulian111 Pe data de 02.04.2017 un \"prieten\" A condus o mașină cu numere roșii expirate si fara permis (precizez ca era masina lui) l-a oprit poliția si a zis ca ... (vezi toată discuția)
Incredintare de autoturism Ionut127 Ionut127 In acest weekend care a trecut,la cererea unui prieten ne-am deplasat la tatal acestuia pentru a ne da masina,sa iesim in oras,toate bune si frumoase,stiind ca ... (vezi toată discuția)
Am condus mașina unui prieten fără să am permis și ne-a prins poliția. ce riscăm? Catalin1501 Catalin1501 Buna ziua. Eram acum 2 3 seri, cu prietenii in parcarea Kaufland. Unul dintre prieteni avand permis, si masina. L-am rugat sa imi dea sa fac o parcare, ... (vezi toată discuția)