avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1189 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Doresc sa vand jumatate din firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Doresc sa vand jumatate din firma

Buna ziua,
Sunt asociata in doua firme, cu fostul meu iubit si doresc sa ies din acestea. Este posibil sa vand partile mele unui nou asociat, fara acceptul lui? Pot sa am incredere in cei care preiau firme? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MIHAIELA-GABRIELA SERBAN , Contabil 16:28, 10 August 2010
Nu . Nu puteti avea incredere.
Da. Puteti vinde partile dvs.sociale oricand doriti. De regula se face prin hotarare AGA.
michaelared a scris:
Nu . Nu puteti avea incredere.
Da. Puteti vinde partile dvs.sociale oricand doriti. De regula se face prin hotarare AGA.

Nu va grabiti cu raspunsurile, analizati mai bine cazul:
1.
Daca firma in speta este un SRL, constituit deci in baza principiului "intuite personae" doamna NU poate vinde partile sociale fara acordul asociatului;
2.
Cat priveste "increderea", noi cei de pe Forum nu ne putem pronunta asupra unei persoane pe care nu o cunoastem; puteti, eventual, sa-i recomandati @uzerului sa fie "atent".
Ultima modificare: Luni, 9 August 2010
legalmgm, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri. Da, este vorba de SRL. Cum ma sfatuiti sa procedez, caci asociatul meu nu doreste sa ma retrag...
puteti sa cesionati actiunile la orice persoana.nimeni nu va cere acceptul celuilalt partener.
legalmgm a evidentiat destul de bine elementele specifice situatiei d-voastra.
Traducand in termeni pragmatici, trebuie sa stiti ca, la inregistrarea cesiunii la Registrul Comertului, vi se vor cere, printre alte documente:
- hotararea AGA semnata de ambii asociati (adica de d-voastra si asociatul d-voastra), precum si
- Actul Constitutiv actualizat - cu noua structura a asociatilor (semnat de asociatul actual si cel care va prelua partile d-voastra sociale).
In acelasi timp, in multe acte constitutive se introduce si un drept de preemtiune al asociatilor la cumpararea partilor sociale. Trebuie sa verificati daca este si cazul d-voastra..

In cazul in care nu va intelegeti cu asociatul d-voastra, singura alternativa este aceea a unei actiuni in retragere din societate, care se depune la Tribunalul in a carui raza teritoriala se afla sediul social al firmei, insa aceasta ar trebuie sa fie chiar ultima d-voastra optiune, deoarece este consumatoare de timp si bani.
Ultima modificare: Marți, 10 August 2010
Primoris SRL, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Vanzare parti sociale t_meea t_meea Buna ziua, As avea o intrebare interesanta. In primul rand vreau sa prezint situatia mea: sunt asociat la o firma (50%), iar celalalt asociat vrea sa ... (vezi toată discuția)
Cesionare actiuni srl Coman2010 Coman2010 Buna ziua, Sunt asociat intr-un srl cu 4 asociati, toti cu functia de administrator prin actul constitutiv, fiecare cu 25% actiuni. Datorita neintelegerilor ... (vezi toată discuția)
Renuntare la actiuni detinute la un srl liviuslaslau liviuslaslau Buna ziua, Doresc sa ma ajutati cu urmatoarea problema: in ce conditii se poate scoate un actionar din cadrul unui SRL? Am un actionar care nu se mai ... (vezi toată discuția)