In primul rand vreau sa prezint situatia mea: sunt asociat la o firma (50%), iar celalalt asociat vrea sa iese din firma. Dupa ce a refuzat oferta mea, a pus un anunt undeva si a gasit pe cineva care sa cumpere partea lui.
Eu am dreptul de a nu accepta noul partener? Sau pur si simplu trebuie sa il accept?
Daca este vorba de o PJ tip SRL care este constituita pe principiul "intuite personae" atunci puteti face discutie asupra intentiei asociatului Dvs.
vezi Legea nr.31/1991, completata si modificata, republicata.
La art. 202, L31/1990 rep. prevede: "(1) Partile sociale pot fi transmise intre asociati.
(2) Transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social."
PRIN URMARE:
SRL-ul fiind o societate de persoane (vezi principiul "intuitu personae" invocat de dl expert legalmgm) legea ii protejeaza pe asociati privind intrarea fara vointa lor in firma a altor persoane.
PUTETI prin votul dvs. in AGA sa respingeti cesiunea (vanzarea) partilor sociale catre o persoana pe care nu o agreati ca si asociat al dvs..
Bineintele, este important sa incercati sa va intelegeti amiabil, insa, in cazul in care acest lucru nu este posibil, asociatul d-voastra poate apela si la calea instantei printr-o actiune de retragere din societate in care sa incerce sa faca dovada ca i-ati respins o oferta rezonabila de vanzare.
Actiunea se introduce la tribunal competent teritorial impotriva societatii, dar, ma repet, ideal ar fi sa va intelegeti amiabil. Calea cesiunii este mult mai simpla si mai rapida.
Buna seara .
Putei sa acceptati sau sa va opuneti la cooptarea noului asociat ,sau eventual la numirea acestuia ulterioara, ca administrator .Depinde si ce procent de actiuni aveti .
In cererea de mentiuni cu cesionarea partilor , trebuie sa semnati si dvs, deci puteti semna sau nu,sa fiti de acord sau nu . E vorba de consimtamant .
Marius Bote .