avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale RENUNTARE LA ACTIUNI DETINUTE LA UN SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

RENUNTARE LA ACTIUNI DETINUTE LA UN SRL

Buna ziua,

Doresc sa ma ajutati cu urmatoarea problema: in ce conditii se poate scoate un actionar din cadrul unui SRL? Am un actionar care nu se mai prezinta la servici, doreste chiar sa fie dat afara din firma, dar nu vrea sa renunte la actiuni. Mi-a facut o oferta de vanzare a actiunilor, dar pretul este foarte mare si nejustificat.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: liviuslaslau , utilizator 10:13, 6 Ianuarie 2014
Buna ziua,

Daca un asociat doreste (sau este de acord) sa se retraga din societate, va face o Notificare catre Adunarea Generala in care va specifica conditiile sale de vanzare (cesionare) a partilor sociale.
AG va analiza si va decide.
Este de retinut ca societatea de tip SRL este constituita printr-un contract de societate bazat pe principiul "intuite personae" adica In considerarea unei anumite persoane (obligatiile asumate de catre persoana respectiva nu pot fi indeplinite prin reprezentant si nu sunt transmisibile).
In acest context, ceilalti asociati au un drept de preemptiune si deasemenea dreptul sa accepte/refuze un nou asociat (tert fata de contractul initial).
Cu privire la pret, se poate negocia pe baza unei evaluari a societatii (a valorii partilor sociale) efectuate de un evaluator independent.

Cu stima,
legalmgm
Buna ziua,

Va multumesc pentru promtitudine, insa ar exista o alta cale prin care eu sa-l determin sa renunte la actiuni? De exemplu, majorarea de capital social ar fi o varianta (el nu isi permite sa particpe la majorarea de capital)? Ma intereseaza sa scap cat mai repede de aceasta persoana, iar daca ma apuc de evaluari dureaza.

Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare parti sociale t_meea t_meea Buna ziua, As avea o intrebare interesanta. In primul rand vreau sa prezint situatia mea: sunt asociat la o firma (50%), iar celalalt asociat vrea sa ... (vezi toată discuția)
Deces asociat - mostenire parti sociale ? dumitru2000 dumitru2000 X - asociat intr-un SRL cu 10 procente X - batran si decedeaza Mstenitorilor lui X li se spune ca nu li se pot transfera partile sociale ci ceilalti ... (vezi toată discuția)
Doresc sa vand jumatate din firma Elart Elart Buna ziua, Sunt asociata in doua firme, cu fostul meu iubit si doresc sa ies din acestea. Este posibil sa vand partile mele unui nou asociat, fara acceptul ... (vezi toată discuția)