Doresc sa ma ajutati cu urmatoarea problema: in ce conditii se poate scoate un actionar din cadrul unui SRL? Am un actionar care nu se mai prezinta la servici, doreste chiar sa fie dat afara din firma, dar nu vrea sa renunte la actiuni. Mi-a facut o oferta de vanzare a actiunilor, dar pretul este foarte mare si nejustificat.
Daca un asociat doreste (sau este de acord) sa se retraga din societate, va face o Notificare catre Adunarea Generala in care va specifica conditiile sale de vanzare (cesionare) a partilor sociale.
AG va analiza si va decide.
Este de retinut ca societatea de tip SRL este constituita printr-un contract de societate bazat pe principiul "intuite personae" adica In considerarea unei anumite persoane (obligatiile asumate de catre persoana respectiva nu pot fi indeplinite prin reprezentant si nu sunt transmisibile).
In acest context, ceilalti asociati au un drept de preemptiune si deasemenea dreptul sa accepte/refuze un nou asociat (tert fata de contractul initial).
Cu privire la pret, se poate negocia pe baza unei evaluari a societatii (a valorii partilor sociale) efectuate de un evaluator independent.
Va multumesc pentru promtitudine, insa ar exista o alta cale prin care eu sa-l determin sa renunte la actiuni? De exemplu, majorarea de capital social ar fi o varianta (el nu isi permite sa particpe la majorarea de capital)? Ma intereseaza sa scap cat mai repede de aceasta persoana, iar daca ma apuc de evaluari dureaza.