avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale deces asociat - mostenire parti sociale ?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

deces asociat - mostenire parti sociale ?

X - asociat intr-un SRL cu 10 procente

X - batran si decedeaza

Mstenitorilor lui X li se spune ca nu li se pot transfera partile sociale ci ceilalti asociati sun ca li se vor da bani.

Cum apreciati ?
Cel mai recent răspuns: --clau-- , utilizator 21:39, 10 Martie 2018
buna ziua!
partile sociale intra in masa succesorla a lui X.
mostenitorii domnului X trebuie sa dezbata succesiunea, ulterior dezbaterii succesiunii pot cesiona catre ceilalti asociati aceste parti sociale.
banii cum li se vor da mostenitorilor lui X?
in ce calitate?
dumitru2000 a scris:

X - asociat intr-un SRL cu 10 procente; X - batran si decedeaza.
Mstenitorilor lui X li se spune ca nu li se pot transfera partile sociale ci ceilalti asociati sun ca li se vor da bani.

Buna ziua,
Un SRL este o societate infiintata pe baza principiului "intuit personae".
Ceilalti actionari, in lipsa unei stipulatii esprese in Actul Constitutiv, au dreptul de a admite / sau nu in societate pe mostenitorii lui X.
In caz de neadmitere, in urma unei evaluari de catre un evaluator independent, mostenitorii pot cesiona celorlalti asociati, partile lor sociale dobandite prin succesiune.
Cu stima,
In concluzie, regula este ca mostenitorii sa poata pastra partile sociale?

Sau regula este ca acestea sa poata fi pastrate doar daca asociatii consimt expres la acest lucru ?

In actul constitutiv nu regasim nici o mentiune.

multumesc
Buna ziua,
Regula legala este aceea ca ceilalti asociati au dreptul sa decida daca ii accepta sau nu pe mostenitorii defunctului asociat.
Daca nu-i accepta, sunt obligati sa le cumpere partile sociale la un pret echitabil, determinat prin evaluare de catre un evaluator independent.
Cu stima,
In urma dezbaterii mostenirii, succesorii defunctului intra in posesia partilor sociale pe care apoi le pot cesiona celorlati asociati sau celuilalt asociat.

Alte discuții în legătură

Tva transfer parti sociale matmih matmih Buna ziua, Am o nelamurire asupra necesitatii includerii TVA in pretul de achizitie a tuturor partilor sociale detinute la o societate. Codul fiscal nu prea ... (vezi toată discuția)
Srl 2 asociati: e obligatoriu ca repartitia partilor sociale sa se face in functie de aporturi? emvetu emvetu Buna ziua, Sunt pe cale sa creez un SRL in partenariat cu un asociat (tot un SRL) As avea o intrebarea in legatura cu aportul asociatilor si numarul de ... (vezi toată discuția)
Retragerea unui asociat din srl felicity2001ro felicity2001ro Buna ziua, Cazul este in felul urmator: 3 asociati, dintre care unul este ales ca si administrator (are si 50%, ceilalti 2 asociati au cate 25 % ... (vezi toată discuția)