avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SRL 2 Asociati: E obligatoriu ca repartitia partilor ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SRL 2 Asociati: E obligatoriu ca repartitia partilor sociale sa se face in functie de aporturi?

Buna ziua,

Sunt pe cale sa creez un SRL in partenariat cu un asociat (tot un SRL)

As avea o intrebarea in legatura cu aportul asociatilor si numarul de parti sociale ce vor fi detinute de fiecare asociat.

Puteti sa imi spuneti daca e obligatoriu ca repartitia de parti sociale sa fie proportionala cu aportul fiecaruia sau putem sa ne intelegem altcumva. In cazul nostru ne-am inteles ca eu sa aduc 57% din aportul initial de 30.000 RON dar sa detin 75% din capitalul social. Daca acest lucru este permis de lege, ati putea va rog sa imi confirmati ca extrasele urmator din actul constitutiv sunt completate in mod corect?

Va multumesc anticipat
Dorian


CAPITOLUL IV - CAPITALUL SOCIAL ªI PÃRŢILE SOCIALE

Art.7 Capitalul social şi părţile sociale

(1) Societatea are la înfiinţare un capital social subscris şi vărsat integral la constituirea societăţii în valoare de 30000 (treizecimii) lei.

(2) Capitalul social este divizat în 3000_părţi sociale egale şi indivizibile, fiecare având o valoare nominală de 10 lei (ex. 10 lei), şi o valoare totală de 30000 lei.

[..]
Art.8 Aporturile asociaţilor

(1) Aporturile asociaţilor la capitalul social constau în:

Asociatul NUME PRENUME participă la capitalul social cu un aport în valoare de 17150 lei constând în bani în valoare de 17150 lei , vărsaţi integral la data constituirii societăţii şi va deţine un număr de 2250 părţi sociale, în valoare nominală de 10 lei fiecare, în valoare totală de 22500 lei, reprezentând 75% din capitalul social, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 75%;

Asociatul NUME FIRMA SRL participă la capitalul social cu un aport în valoare de 12850 lei constând în bani în valoare de 12850 lei, vărsaţi integral la data constituirii societăţii şi va deţine un număr de 750 părţi sociale, în valoare nominală de 10 lei fiecare, în valoare totală de 7500 lei, reprezentând 25 % din capitalul social, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 25 %;

[..]
Cel mai recent răspuns: emvetu , utilizator 13:01, 21 Octombrie 2010
Aportul la capitalul social reprezinta suma cu care fiecare a participat la capitalul social. Participarea la profit si la pierderi poate fi variabila. Nu e corecta imparteala.
Poate doar dacă vrei să convingi pe cineva că 2+3 = 9

Iată o împărţeală corectă.

Capitalul social subscris şi vărsat este de 400 lei, impartit in 40 parti sociale, in valoare nominala de 10 lei fiecare, aportul fiecărui asociat fiind :
- ABC, care deţine 19 parti sociale, în valoare nominală de 10 lei fiecare, în valoare totală de 190 lei, respectiv 47,5% din capitalul social;
- ABCD, care deţine 1 parte sociala, în valoare nominală de 10 lei fiecare, în valoare totală de 10 lei, respectiv 2,5% din capitalul social;
- ABCDE, care deţine 10 parti sociale, în valoare nominală de 10 lei fiecare, în valoare totală de 100 lei, respectiv 25% din capitalul social;
- ABCDEF, care deţine 10 parti sociale, în valoare nominală de 10 lei fiecare, în valoare totală de 10 lei, respectiv 25% din capitalul social;



Alberto Kurtyan
De ce sa nu fie posibil? Daca unul din asociati este atat de generos daruieste un numar de parti sociale celuilalt asociat, sau le cesioneaza pentru suma modica de 1 RON, sau face cum doreste muschiul lui.

In actul constitutiv se inscrie:
Aportul in numerar al fiecarui asociat este de cate 100 RON.
Distributia de parti sociale: unul primeste 19 parti a 10 RON, celalalt 1 parte a 10 RON.
Beneficiul se repartizeaza proportional cu numarul de parti sociale. Dreptul de vot asa si atat.
Daca sunt amandoi de acord unde-i problema.

La fel de bine se poate inscrie ca aportul unuia este de 190 RON si al celuilat de 10 RON.
Si la banca generosul ii da bani celuilalt sa depuna capitalul social de 190 RON cu manutza lui.
Participarea la beneficii si pierderi nu trebuie obligatoriu sa fie proportionala cu aportul la capitalul social. Pot fi procente total diferite.

Dar socotelile facute in textul de mai sus sunt complet ininteligibile.

Alberto Kurtyan
@emvetu
Nu exista obligatia ca repartitia partilor sociale sa fie proportionala cu aportul fiecaruia. Daca remarcarti, socotelile complet ininteligibile din text sunt la fel ca si cele inscrise de d-voastra in actul constitutiv, doar alte valori.
Daca partile sunt de acord cu aceasta repartizare a partilor social, cu cota de participare la beneficii, cu dreptul la vot atunci nu este nici o problema.
A propos, ar fi bine de precizat in act si cum se va face acordarea dreptului de vot.

@sad
D-le consilier juridic, imparteala este corecta, deoarece precum am mai spus, se poate face initial impartirea partilor proportional cu aportul la capital adus de fiecare, dupa care unul din asociati cedeaza gratuit sau pentru o suma modica o parte din partile sociale. Insa asociatii sunt liberi sa isi imparta partile sociale, dreptul de vot si participarea la beneficii dupa cum cred ei de cuviinta.

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu actionarii minoritari in cazul micsorarii numarului de actiuni? Instantlife Instantlife Va cer ajutorul in elucidarea urmatoarei probleme. La un SA inchis se hotaraste micsorarea capitalului social prin reducerea numarului de actiuni. Prin ... (vezi toată discuția)
Capital social srl carmen.rusz carmen.rusz Care este cadrul legal de majorare capital social prin includere de inca un asociat (vezi toată discuția)
Majorare capital social smeagull smeagull Buna dimineata, este vorba de un SRL cu mai multi asociati. Dorim sa majoram capitalul social printr-o conversie a unei creante pe care unul dintre ... (vezi toată discuția)