Buna seara. Am o nelamurire legata de eliberarea certificatelor fiscale pentru persoanele fizice si sper sa ma elucideze cineva mai luminat decat mine :D.
Cunosc (sau cel putin asa cred #-o) prevederile Codului de procedura fiscala si metodologia aferenta privind eliberarea acestor certificate fiscale. Astfel, potrivit art. 113 alin. (2) Certificatul de atestare fiscala se elibereaza pe baza datelor cuprinse in evidenta pe platitora organului fiscal competent si cuprinde creantele fiscale exigibile, existente in sold in prima zi a lunii urmatoare depunerii cererii, denumita luna de referinta. (3) In certificatul de atestare fiscala se mentioneaza creantele fiscale exigibile, cu termene de plata expirate pana la data de intai a lunii urmatoare emiterii acestuia.
Cunosc cazuri in cadrul unei Directii de Impozite si Taxe Locale in care pentru emiterea unui certificat de atestare fiscala, indiferent de scopul acestuia (vanzare, succesiune, cadastru si intabulare etc.) contribuabilul este obligat sa plateasca toate debitele aferente tuturor bunurilor (mobile si imobile) aflate in proprietatea sa pe raza autoritatii administratiei publice locale emitente (chiar daca certificatul se solicita pentru un singur imobil, in cazul in care de exemplu contribuabilul are in proprietate mai multe imobile). Mai mult, contribuabilul trebuie sa plateasca toate debitele existente la adresa pentru care solicita certificatul fiscal, chiar daca acestea nu sunt pe numele solicitantului (de exemplu, la adresa pentru care se solicita certificatul de atestare fiscala figureaza doua persoane (sot,sotie) cu un apartament in proprietate, precum si fiul cu unul sau mai multe mijloace de transport; in cazul in care parintii solicita un certificat de atestare fiscala pentru adresa respectiva, acesta nu se va elibera daca nu se plateste si impozitul pentur mijlocul de transport al fiului aflat la aceeasi adresa).
Intrebarea mea este daca aceasta practica este conforma Codului fiscal sau oricarei alte legi incidente in cazul eliberarii unui certificat de atestare fiscala.
Va multumesc si astept un feedback ;).
Ma lamureste si pe mine cineva in legatura cu speta semnalata:(? Intrebarea era daca speta semnalata este conforma reglementarilor legale in vigoare. Din cate stiu eu, la eliberarea unui certificat fiscal contribuabilul, persoana fizica, trebuie sa aiba achitate debitele aflate pe numele LUI, nu si cele ale altor persoane, chiar daca acestea se afla la aceeasi adresa.
voi cita din codul fiscal acele referiri la certificatul de atestare fiscala . care au relevanta in speta data :
ART. 254
Dobândirea, înstrăinarea şi modificarea clădirilor
(7) Înstrăinarea unei clădiri, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra clădirii respective nu are stinse orice creanţe fiscale locale.......
ART. 259
Dobândiri şi transferuri de teren, precum şi alte modificări aduse terenului
(61) Înstrăinarea unui teren, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra terenului respectiv nu are stinse orice creanţe fiscale locale.....
ART. 264
Dobândiri şi transferuri ale mijloacelor de transport
(5) Înstrăinarea unui mijloc de transport, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creanţe fiscale locale....
Dupa cum observati, peste tot este vorba de titularul dreptului de proprietate.
Nu inteleg cum se poate transmite asupra parintilor proprietatea fiului, in cazul prezentat mai sus . Poate ca tot parintii sunt titularii dreptului de proprietate.
In celalalt exemplu , asa este : certificatul cuprinde toate creantele fiscale exigibile .
Va multumesc pentru reply dar cunosc prevederile legale referitoare la certificatele de atestare fiscala. Chestiunea pe care o pusesem in discutie era una mai degraba de interpretare si anume daca in situatia in care proprietarul unui imobil de exemplu solicita un certificat pentru cadastru sa zicem, iar la aceeasi adresa figureaza o persoana (indiferent de gradul de rudenie fata de proprietarul imobilului) cu un mijloc de transport in proprietate, atunci pentru eliberarea respectivului certificat este obligatoriu ca toate impozitele datorate pentru adresa pentru care se solicita certificatul sa fie platite, deci inclusiv impozitul pentru mijlocul de transport care nu e pe numele celui care solicita certificatul? Sau cu alte cuvinte, daca X solicita un certificat, trebuie sa fie achitate debitele aflate numai pe numele lui X la adresa pentru care se solicita certificatul sau trebuie achitate toate debitele de la adresa indiferent de debitor?