Pentru un contract de leasing a fost emisa factura la data 21.06.2010 si scadenta la data de 05.07.2010, factura platita in 02.07.2010.
Din cate am inteles deoarece factura a fost platita in iulie dupa majorarea tva-ului, societatea de leasing a reemis factura cu noul tva-24% facand astfel o regularizare prin o noua factura scadenta in 13.08.2010, factura prin care eu am de platit diferenta de TVA de la 19 la 24%.
E corecta treaba asta sau nu?
Nu am inteles mare lucru insa mai jos e raspunsul societatii.Probabil au dreptate.
Operatiunea de regularizare se realizeaza in conformitate cu prevederile articolelor 1341, 1342 si 140 aliniatul 4 din Codul Fiscal modificat pe care le redam mai jos si are loc pana la data de 31.07.2010.
Art. 1341: Faptul generator pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii
(1)Faptul generator intervine la data livrării bunurilor sau la data prestării serviciilor, cu excepţiile prevăzute în prezentul capitol.
…
(9)În cazul operaţiunilor de închiriere, leasing, concesionare şi arendare de bunuri, serviciul se consideră efectuat la fiecare dată specificată în contract pentru efectuarea plăţii...“
Art. 1342: Exigibilitatea pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii
(1)Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2)Prin derogare de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a)la data emiterii unei facturi, înainte de data la care intervine faptul generator;
Art. 140: Cotele
(4)În cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 1342 alin. (2).