avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Statut persoana fizica cu activitate independenta
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Statut persoana fizica cu activitate independenta

Buna ziua tuturor! Am intrat intr-un impas in sensul ca doresc sa-mi dau drumul la o afacere care consta din a-mi edita singur cartile si a le vinde in format electronic pe Internet. Sunt persoana fizica, nu am nici nu contract cu nimeni pentru derularea afacerii. Intrebarea este "Unde ma incadrez in Legislatie pentru a mi se calcula impozitul?" atat timp cat NU sunt persoana juridica si nici PFA nu pot fi de vreme ce nu am un contract cu cineva. Cei de la Finante nu au stiut deocamdata unde sa ma incadreze. Mi se pare mai mult decat ciudat ca sa nu pot desfasura o asemenea activitate cu adevarat independenta. Nu fac nici comert, astfel ca situatia e oarecum netratata de Lege (ori poate nu ma pricep). Cine ma poate ajuta? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 21:52, 12 August 2010
Da, corect, Statul trebuie sa-si bage nasul in orice activitate de pe urma careia castgi bani desi acelasi Stat nu contribuie macar cu 1 cent gaurit la afacerea mea. Poate era mai bine sa ma nasc pe vremea lui Burebista... Dar dincolo de asta, ai indicat foarte corect codul CAEN si corespondenta cu varianta straina. Nelamurirea mea este, unde scrie la acest cod care este statutul celui care face astfel de comert? In primul rand, daca ma uit la cele doua variante, editare si software, gasesc ca de fapt exista oameni specializati si cu statut juridic care fac acest lucru: editurile - exista tocmai pentru a edita si firmele software care fac programele. Editurile nu creeaza nimic de fapt. Ele in baza unui contract cu autorii, preiau creatia lor si o valorifica. Editura face de fapt un act de comert deoarece comercializeaza creatii. In al doilea rand, firmele de soft, nu creeaza singure ci au angajati platiti sa faca acest lucru, deci iar exista contracte. Eu nu am nici un contract si nici statut juridic nu am.
Prin comerț se înțelege oferta unor mărfuri, în schimbul unor mijloace de plată (bani) sau alte mărfuri de schimb.

La calculul TVA-ului conteaza din cate am inteles daca marfa respectiva provine de la altcineva sau e lansata de mine prima data, respectiv daca e materie prima sau nu. Comertul se realizeaza pe baza unui contract. Cei de la Finante NU considera modalitatea mea dorita de vanzare drept act de comert. In consecinta, mi s-a sugerat sa ma inscriu ca PFA la profesii liberale (desi nu exista o astfel de optiune acolo). Ar fi mai aproape de drept de proprietate intelectuala dar si acolo cei implicati au un contract semnat. Drept urmare, Legislatia Romana NU prevede cazul meu iar cei de la ANAF (de la 'Centru') nu mi-au dat un raspuns la aceasta problema. In consecinta, m-am decis sa renunt la comercializarea cartilor intrucat nu pot accepta sa fiu obligat sa platesc in avans niste bani (pentru contributii sociale) pe care nu stiu daca ii voi obtine. Multumesc tuturor celor care mi-au dat solutii la aceasta problema.
Pentru toate activitatile independente, si nu numai in cazul activitatii de comercializare, se fac plati anticipate ca urmare a depunerii unei declaratii privind veniturile estimate si emiterii unei decizii de impunere de la fisc.
OK ... am reusit sa gasesc un fir :D si care este Legea Comertului Electronic. Ceea ce doresc eu sa fac nu prea are tangenta cu celelalte legi. Problema este ca legea respectiva e cam subtirica si nu prea ma regasesc acolo intrucat sunt vizate indeosebi afacerile on-line gen magazin virtual ori furnizarea de servicii de plata sau telecomunicatii. Ceva sugestii in aceasta directie? Legea este mult mai permisiva si am senzatia ca nu ai nevoie de tot felul de hartoage care sa ateste atare competente. Oricine poate incepe ceva pe directia Comertului Electronic. Dar cine se pricepe mai bine sa-mi dea niste indicatii la problema mea?

Alte discuții în legătură

Pot comercializa licențe software ca persoanã fizicã? D_Adorian D_Adorian Doresc să pun la vânzare licențe de utilizare pentru un produs software dezvoltat de mine. Este legal acest lucru atât timp cât nu sunt înregistrat ... (vezi toată discuția)
Activitati specifice cod caen amalia2009 amalia2009 As dori sa stiu daca sunt descrise undeva activitatile exacte pe care un PFA le poate efectua in momentul alegerii unui anumit cod CAEN. Adica spre exemplu ... (vezi toată discuția)
Taxe si probleme pfa ContSters66930 ContSters66930 Buna ziua, Am fost astazi sa depun actele pentru infintarea unui PFA. Vreau sa imi desfasor activitatea pe cod caen 6202 sau 6203... consultanta IT... Avand ... (vezi toată discuția)