avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul de a beneficia la concediu de crestere a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul de a beneficia la concediu de crestere a copilului daca mama are contract pe o perioada determinata

Buna ziua,

Am rugamintea daca se poate sa imi spuneti daca sotia mea poate beneficia de concediul de crestere a copilului, ea aflandu-se in situatia urmatoare:

Este studenta la masterat din toamna anului 2009, asta dupa ce a absolvit facultatea in iulie 2009. In 4 ianuarie 2010 s-a angajat pe o perioada determinata, iar contractul i-a fost prelungit pana in data de 31 decembrie 2010. Acum este insarcinata si urmeaza sa nasca in jurul datei de 10 ianuarie 2011. Problema este ca la terminarea contractului de munca ea nu va avea 12 luni lucrate consecutiv, implinind 12 luni pe 4 ianuarie 2011.

Este posibil ca luand concediu de maternitate din noiembrie sau decembrie sa primeasca vechimea adecvata pana la nastere si astfel sa figureze cu 12 luni lucrate consecutiv inainte de nastere si sa beneficieze de concediul de crestere a copilului pana la 2 ani?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 10:40, 12 August 2010
1. Nu este nici o problema, in cele 12 luni premergatoare nasterii sunt luate in calcul si fractiunile de luna, asa cum spun Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 4 - (1) Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, după caz, de la data la care s-a realizat încredinţarea în vederea adopţiei, s-a aprobat adopţia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi persoanele care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.
(4) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).
(5) Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (4).

2. Din OUG 148/2005:

Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.
n) urmeaza cursuri cu frecventa de masterat in tara sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, si cel putin unul dintre parintii copilului are cetatenie romana. Nu beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului cursantii care o primesc din partea altui stat membru al Uniunii Europene.

(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.


Multumesc mult pentru raspuns!
C.i.m. va inceta de drept la data de 31.12.2010 daca nu se prelungeste durata acestuia. In acest caz, se poate intra in somaj daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru acordarea acestuia, apoi se poate suspenda somajul si intra in CCC , iar dupa terminarea CCC se reintra in somaj.
Perioada cat beneficiati de somaj se ia in considerare la stabilirea perioadei de 12 luni.
In somaj nu poate intra deoarece sotia mea este inca studenta la masterat si nu poate beneficia de ajutor de somaj.
Singura posibilitate ar fi ca in luna noiembrie sau cel tarziu in decembrie sa intre in concediul de maternitate. Din cate stiu acest concediu de maternitare este considerat concediu medical si se adauga la vechimea in munca.
As vrea sa stiu totusi daca este sigur ca va primi concediul de crestere a copilului dupa concediul de maternitate in cazul in care va proceda astfel. Nu am gasit niciun articol in lege care sa concretizeze acest lucru. Daca se poate sa ma ajutati, as fi foarte recunoscator.
1. Va faceti griji degeaba. V-am spus mai sus ca va beneficia de indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani. Concediul de maternitate intra in cele 12 luni necesare pentru CCC.
2. Daca la data de 31.12.2010 (cand expira CIM) este in concediu de maternitate, acesta va fi platit de Casa de Sanatate, conform OUG 158/2005:
Art. 32 - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevăzute la alin. (1) urmează a fi recuperate de către casele de asigurări de sănătate de la angajator, după caz, conform legii.

Alte discuții în legătură

Despre prenatal deea-lavi deea-lavi buna ziua as vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului in iunie 2009 am dat licenta si am luat doar proba orala cea scrisa o ... (vezi toată discuția)
Cic 2 ani Vioreld Vioreld buna ziua. stiam ca pt a beneficia de indemnizatia de concediu ingrijire copil trebuie ca in ultimile 12 luni sa lucrezi 12. Daca in aceste 12 luni sunt si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu crestere copil say say Daca o persoana s-a angajat la data de 01.02.2010 si se asteapta sa nasca pe 25.01.2010 va beneficia de indemnizatie de crestere copil? In ce lege este ... (vezi toată discuția)