avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii salariu mediu oferit la nastere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

salariu mediu oferit la nastere

Salut,

in curand vom deveni parinti.
nu are rost sa povestesc reactia celor de la locul de munca al sotie, insa pentru doua probleme am nevoie de ajutor.

Ieri sotia a depus toate actele pentru intrarea in concediu de maternitate si printre alte subiecte s-a discutat cu personalul de la Hr si salariu mediu care se acorda bonus pentru nastere.
C celor de la HR salariul mediu brut este de 1800 ron si din acestia se vor opri CAS si Impozit.

intrebarile mele sunt
1. este impozabil? noi stiam ca nu
2.cum putem verifica daca cifra este cea corecta? Sotia este printre cei cu salariile mici din firma si tot are brutul de 2 ori mai mare.

va multumesc,
Costin
Cel mai recent răspuns: MIHAIELA-GABRIELA SERBAN , Contabil 17:31, 16 August 2010
Conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel national pe anii 2007-2010 prevede:
Art. 51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate
Conform codului fiscal art.55 4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, .........
va multumesc pentru raspuns, am lamurit astfel intrebarea 1

ramane totusi
Cum putem verifica suma?
mi se pare aberant de mica

Salariul mediu pe unitate este suma totala a salariilor realizate pe unitate si se imparte la numarul total de salariati, din luna in care se plateste indemnizatia de nastere.
Intrebati persoana care face calculul la dvs. in unitate
de la cei care fac acest calcul la ea in unitate nu primesc decat suma de 1800. alta modalitate de verificare nu exista?
Faceti o adresa catre compartimentul care intocmeste statul de plata sa va explice modul de calcul.Aceasta adresa va purta numar de inregistrare.

Alte discuții în legătură

Prima pentru nastere sce76 sce76 In urma unui proces, am obtinut in instanta dreptul de a primi un salariu mediu brut pe unitate la nastrea copilului meu, in 10.10.2010.Va rog sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Art 55, lit c, ccm lnn ContSters60781 ContSters60781 Am vazut ca sunt multe discutii pe tema salariului mediu pt mamici. As vrea sa recapitulez aceste informatii de pana acum, pentru a fi sigura ca nu gresesc. Va ... (vezi toată discuția)
Ajutor material acordat conform ccm GABITU GABITU Va rog din sufletel sa ma ajutati!!!! Ce obligatii se retin in cazul in care societatea acorda ajutor material ptr deces, boala, nastere etc conform CCM? Se ... (vezi toată discuția)