avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cumul pensie anticipata si PFA
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cumul pensie anticipata si PFA

Va rog sa imi spuneti daca se poate cumula calitatea de pensionar cu pensie anticipata cu cea de PFA. Daca da, care este temeiul legal? Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: adita74 , utilizator 17:41, 11 August 2010
Asa este, aveti dreptate, art. 92 si art. 94 din Legea nr. 19/2000 se bat cap in cap, ca sa ma exprim asa. A existat, cu ani in urma, o interpretare a acestor prevederi in sensul ca numai persoanele prevazute la art. 94 din Legea nr. 19/2000 pot cumula pensia cu alte venituri.

S-a renuntat la aceasta interpretare si pentru ca referire la beneficiarii de pensii anticipate exista numai in art. 92, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 19/2000, nu si in art. 94 din acelasi act normativ. In anul 2008 daca nu ma insel, ICCJ a pronuntat o Decizie intr-un recurs in interesul legii si a hotarat ca persoanele care au calitatea de consilier local / judetean pot cumula indemnizatiile primite cu drepturile de pensie anticipata. In urma acestei Decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost adoptata Legea nr. 209/2009 care a introdus lit. e) la art. 94 si a modificat lit. b) a art. 92 din Legea nr. 19/2000, alaturi de alte cateva modificari.

Prin introducerea lit. e) la art. 94 si modificarea lit. b) a art. 92 din Legea nr. 19/2000 s-a urmarit reglementarea clara a situatiei consilierilor locali si judeteni, care castigau in instanta procesele prin care solicitau cumulul pensiei anticipate cu indemnizatiile. Pana in prezent, cel putin in Bucuresti, nu s-a renuntat la interpretarea art. 92, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 19/2000 in sensul celor scrise de mine si de domnul Valeriu Tudor in mesajele anterioare.
Mii de multumiri pentru rabdare si felicitari pentru profesionalism, stimata dna. Gabriela Pintea si stimate domn Tudor Valeriu =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare Mia12 Mia12 Sunt pensionar cu pensie partial anticipata si in acelasi timp sunt consilier local. Datorita indemnizatiei primite de la primarie Casa de pensii mi-a taiat ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata si persoana autorizata Doina Elena Doina Elena Un salariat, care este nascut in 1949 octombrie, doreste sa iasa la pensie anticipata. Acesta (barbat) este si persoana fizica autorizata. Calitatea de pf ... (vezi toată discuția)
Potrivit noii legi a pensiilor, pensia anticipata nu mai poate fi cumulata cu salariul. poate cineva sa ma contrazica? poate ca gresesc. sabin1991 sabin1991 aici am sa postez un articol care dovesdeste acest lucru art 114 În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei ... (vezi toată discuția)