Un salariat, care este nascut in 1949 octombrie, doreste sa iasa la pensie anticipata.
Acesta (barbat) este si persoana fizica autorizata. Calitatea de pf este incompatibila cu cea de pensionar anticipat? Multumesc!
1. Potrivit dispozitiilor art.92 alin.(1) lit.b) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art.5 alin.(1) pct.I si II din lege, respectiv, desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, este functionar public sau isi desfasoara activitatea in functii elective, este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, sau este membru cooperator intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.
2. In concluzie, poate cumula nelimitat pensia anticipata sau anticipata partiala cu orice alte venituri realizate, in afara celor obtinute in una din situatiile anterior mentionate.
Teoretic, o persoana fizica autorizata ar trebui sa poata cumula veniturile realizate cu drepturile rezultate din pensie anticipata partiala. Nu exista, reglementat legal, vreun motiv de incetare sau suspendare a platii drepturilor de pensie.
Insa, tot teoretic, art. 94, alin. (1), lit. e din Legea nr. 19/2000 prevede urmatoarele:
ART. 94
(1) Pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective:
e) beneficiarii unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parţiale care exercită funcţia de consilier local sau consilier judeţean.
Intrucat legiuitorul s-a gandit, anul acesta, doar la consilierii locali si judeteni care beneficiaza de pensie anticipata sau de pensie anticipata partiala (lit. e a fost introdusa prin Legea nr. 209/2009), raman, in continuare, diverse cutume si multe discutii la nivelul caselor teritoriale de pensii.
Eu ii sugerez domnului sa intrebe la casa teritoriala de pensii.
Multumesc.
Pentru siguranta am intrebat aici, deoarece de la Casa de pensii i s-a spus ca, atat timp cat nu apare pe un stat de plata, poate sa fie pf autorizat.