avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Acordul vecinilor
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Acordul vecinilor

Buna,
Acum 4 luni de zile am investit aproximativ 30.000 euro intr-un spatiu comercial din centrul pietonal al orasului cu intentia de a deschide o cafenea. In urma ce cativa ani acolo a mai functionat un restaurant turcesc, iar acum un an un magazin de covoare. Cand am ajuns in stadiul de a autoriza punctul de lucru, mi s-a cerut de la primarie acordul locatarilor din blocul la parterul caruia se afla locatia. Este un bloc micut, cu 2 etaje, dealtfel si singurul de pe strada. Singura problema a fost cu vecinii de deasupra care, foarte in varsta fiind nu doresc sa imi semneze nici in ruptul capului. Am apelat la un avocat, am facut determinari de sunet care au fost mult sub media admisa de lege si nici asa nu i-am convins. Avocatul mi-a gasit o lege care spune ca este necesar acordul vecinilor daca este schimbata destinatia spatiului, ori eu nu o voi schimba aceasta ramanand tot spatiu comercial, cum este specificat si in contractul de inchiriere. Cei de la primarie totusi spun ca nu vor autoriza acel punct de lucru nici in ruptul capului fara acordul locatarilor deoarece acestia vor face reclamatii... Va rog ajutati-ma deoarece banii sunt investiti iar chiria este foarte mare si pare ca nu gasesc o solutie nicicum. Pe strada mai sunt aprox 7-8 restaurante si baruri cu terasa, cele mai mari din oras, intr-un interval de 10 metrii de locatia respectiva, iar daca intram in instanta se va solutiona in ani de zile...Multumesc si astept solutiile dvs!
Cel mai recent răspuns: luckysherrif , utilizator 09:22, 7 Octombrie 2010
Desigur nu ati schimbat destinatia spatiului.. este tot comerciala, insa este schimbata activitatea de comert.. In magazinul de covoare este o activitate, iar in cafeneaua dvs este cu totul o alta activitate si un alt program de functionare.. o alta atmosfera.. Este necesar acordul locatarilor.. Faptul ca ati investit fara sa aveti toate avizele, a fost optiunea dvs. in acelasi timp si un mare risc..
Mai intai trebuia sa va interesati , sa fiti in regula cu acordurile necesare.. Este o obligatie legala, dar mereu ignorata.. si se mai intampla sa va prea grabiti ..
Ultima modificare: Miercuri, 11 August 2010
ContSters122901, utilizator
Buna !

Eu asa stiu ca se cere acordul asociatiei de locatari/proprietari sau , in cazul in care nu exista constituita una din aceste forme, acordul colocatarilor direct afectati doar in acele cazuri in care se schimba destinatia din spatiu de locuit in spatiu comercial. Prin urmare, daca spatiul pe care dvs. doriti sa va deschideti cafeneaua a avut destinatia de spatiu comercial din constructie, adica nu a fost initial apartament sau spatiu de locuit, nu este necesar acordul asociatie de locatari/proprietari sau acordul vecinilor.
Pentru mai multe detalii puteti studia si Legea 230/2007 - legea asociatiei de proprietari.

Mult succes !
Intrebati la ONRC despre acest acord. La stabilirea sediului social al SRL-ului se cere acordul vecinilor. Nu am auzit ca primaria sa ceara acordul vecinilor.
Din pacate este o practica curenta.
Primaria cere acordul vecinilor, care se invecineaza in mod direct cu locatiile in care functioneaza un restaurant, bar, cafenea, sau similare.
In completare, uneori, primaria solicita si o declaratie pe proprie raspundere a administratorului firmei, ca a obtinut acorduri de la toti vecinii cu care spatiul se invecineaza in mod direct..

Intr-adevar, exista si alternativa instantei, dar actiunea trebuie indreptata impotriva primariei, care refuza sa va elibereze autorizatia..

Eu as incerca, mai intai, sa trimit adrese catre primarie in care as arata ca am facut si masuratori de sunet. Ulterior as face chiar o expertiza tehnica, pe care as atasa-o unei noi adrese catre primarie.
In cel mai rau caz, le veti putea folosi ca probe in dosar.
In cel mai bun caz, veti reusi sa-i convingeti !

Termenele sunt, intr-adevar, descurajante...
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
Primoris SRL, Consilier juridic
fiind cafenea va va trebui si autorizatie de la primarie.si cei de la registrul comertului va cer acordul locatarilor.cel mai bine va fi rezolvarea pe cale amiabila altfel va vor face reclamatii.va doresc bafta ,am trecut prin asemenea clipe.

Alte discuții în legătură

Schimbare destinatie spatiu comercial fara acordul vecinilor marinica12 marinica12 Subiect: Schimbare destinatie spatiu comercial fara acordul vecinilor Avem o problema locuiesc la etajul 3 si la parterul blocului sunt spatii comerciale din ... (vezi toată discuția)
Schimbare activitate spațiu comercial parterul blocului M@r1us M@r1us Bună ziua, vă cer sfatul cu privire la următoarea problemă. Până în luna Februarie 2020, la parterul blocului a funcționat un magazin alimentar, blocul ... (vezi toată discuția)
Functionare firma in spatiu comercial la parter bloc locuit mobinstal mobinstal La parterul blocului in care locuiesc ( etaj 1) sunt spatii comerciale . Pana in acest an , toate firmele care isi desfasurau activitatea , solicitau acordul ... (vezi toată discuția)