am o prietena care vrea sa se pensioneze pe caz de boala pt TBC, a fost la comisie si i s-a spus ca e prea curand sa o pensioneze , deoarece nu au o traiectorie exacta a bolii si trebuie astepte sa vada ce se mai intampla si sa mai revina in ianuarie anul viitor.
Ce poate sa faca legal, nu are nici un alt venit, nimeni nu o poate angaja cu boala asta si mi se pare ca este un drept incalcat, acela de a refuza sa ia o pensie in urma acestei boli, mai ales ca nu are cu ce se intretine.
Va multumesc !
Cris
Nu inteleg ce-a spus comisia de expertiza medicala intrucat nu sunt medic. :)
Comisia de expertiza a emis o decizie medicala sau nu? Caci numai decizia medicala poate fi contestata.
Daca veniturile doamnei sunt mici, poate solicita si obtine un venit minim garantat, in conditiile Legii nr. 416/2001. Dosarul se depune la directia de asistenta sociala a primariei de care apartine.
Pentru anul 2010, venitul minim garantat, conform Legii 416/2001, este de:
-125 Ron pentru o persoana singura;
-225 Ron pentru familiile formate din doua persoane;
-313 Ron pentru familiile formate din trei persoane;
-390 Ron pentru familiile formate din patru persoane;
-462 Ron pentru familiile formate din cinci persoane;
-31 Ron pentru fiecare alta persoana, peste numarul de cinci, care face parte din familie.
Nu s-a emis o decizie medicala , s-a mentionat doar ca va reveni la reevaluare anul viitor, in functie de cum se va vedea ca evolueaza boala.
Intrebarea mea este cum poate legal sa faca ceva sa primesca niste bani sa se intretina? mi se pare ca i se incalca drepturile..
Va multumesc si astept raspunsul dvs. in continuare.
Spuneti-mi va rog, daca stiti cumva ce reprezinta aceste venituri mici, exista o limita anume , trebuie sa faca vreo dovada , sau se da declatatie pe proprie raspundere?
Mentionez ca nu este casatorita, a lucrat in afara tarii si acum sta in casa mamei sale , care la randul sau are o pensie de 300 lei. I se poate imputa ca din moment ce sta cu mama sa imparta pensia mamei, sau are dreptul indiferent de ce venituri au rudele de gr I, la aceast venit minim garantat?
Uitati de ce nu inteleg eu ce-a spus comisia, pentru ca art. 58 din Legea nr. 19/2000 prevede urmatoarele: În cazul în care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA, precum şi în situaţia în care invaliditatea s-a ivit în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. c), asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare.
Tuberculoza este o afectiune care indreptateste orice asigurat sa beneficieze de pensie de invaliditate, indiferent de varsta si de vechimea in munca. Din ceea ce scrieti dvs. rezulta ca medicii i-au spus ca nu prea este bolnava de TBC, ori de tuberculoza ori esti bolnav, ori nu esti. Din acest motiv va intrebam de decizia medicala, singura care poate fi contestata. Mi se pare ciudat ca cei de la comisie nu au emis niciun document medical. Poate mai raspunde si un alt coleg de forum la intrebarea dvs.
In privinta ajutorului social reglementat de Legea nr. 416/2001, imi pare rau dar doamna nu indeplineste conditiile. Trebuie ca, impreuna cu mama dansei, sa aiba sub 225 lei pe luna (familie formata din doua persoane). Dar este bine sa se intereseze si la primarie, acolo afla toata procedura (din cate stiu eu da si o declaratie pe propria raspundere).