avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare pe caz de boala - Tuberculoza
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare pe caz de boala - Tuberculoza

Buna ziua,

Apelez la dumneavoastra deoarece am nevoie de cateva informatii privind pensionarea pe caz de boala, mai exact tuberculoza..am nevoie de ajutor.
Matusa mea in varsta de 41 ani, are tuberculoza, fiind diagnosticata cu aceasta boala de 4 luni si urmanand tratamentul corespunzator. Ea a mai suferit de aceasta boala in urma cu 20 ani, 1990 cand a stat internata 4 luni pentru tratament.
As vrea sa stiu daca in aceste conditii i se poate aproba pensionarea pe caz de boala.Mentionez ca nu lucreaza! A lucrat 19 ani, iar din 2007 pana in ianuarie 2010, a plecat in strainatate, timp in care a continuat sa contribuie la Casa de Pensii cu bani.
Doctorita a sfatuit`o sa depuna dosarul pentru pensionare, a mers la comisia de la expertiza, de unde a fost expediata "fara drept de apel" A spus ca ea nu poate beneficia de pensie acum, ba chiar a si luat`o peste picior ca este chimiorezistenta. Doctorita care o trateaza a spus ca este chimiorezistenta si a scris in scrisoarea medicala acest lucru, deoarece acesta este adevarul. In prezent matusa mea este tratata cu streptomicina, medicament care are efecte negative grave.
Am mers si eu la aceasta comisie...sa`mi explice si mie de ce nu a aprobat pensionarea si doamnele de acolo au fost foarte revoltate ca cer explicatii si contest decizia lor. Mi`au spus ca ele nu pot aproba pensionarea, deoarece pensionarea se acorda unui om, dupa ce a incercat tot felul de tratamente care nu au dat rezultate! #-o Cum gandesc oamenii astia? ofera pensionare dupa ce omul ajunge sa nu mai respire? I`am explicat ca matusa mea nu lucreaza, are nevoie de un sprijin financiar si mi`a spus ca de ce astept pomana de la stat? Cum oare sa astept pomana, in conditii in care matusa mea a cotizat 21 de ani, la stat...tocmai pentru astfel de situatii??
Nu stiu ce sa fac. Va rog, sfatuiti`ma...
Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 17:59, 5 Septembrie 2010
Din pacate totul depinde de medici. Casa de pensii emite decizie de pensie de invaliditate numai in baza deciziei de incadrare in grad de invaliditate emisa de comisia de expertiza. Singurul lucru pe care puteti sa-l faceti este sa contestati decizia emisa de comisia de expertiza medicala.

Decizia emisa de comisia de expertiza poate fi contestata in termen de 30 de zile de la comunicare, la casa teritoriala de pensii. Decizia emisa de casa teritoriala de pensii in solutionarea acestei contestatii poate fi atacata la tribunal, potrivit art. 56 din Legea nr. 19/2000.

Ce nu inteleg eu este urmatorul lucru: potrivit art. 58 din Legea nr. 19/2000, in cazul in care invaliditatea s-a ivit ca urmare a tuberculozei, orice persoana poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare si de varsta. Adica legiuitorul recunoaste gravitatea afectiunii, medicii nu. Probabil problema a fost ca medicul matusii dvs. a scris in trimitere ca este chimiorezistenta, problema care, recunosc, ma depaseste. Puteti citi mai jos art. 56 si art. 58 din Legea nr. 19/2000.

ART. 56
(1) Încadrarea sau neincadrarea într-un grad de invaliditate se face prin decizie, emisă de medicul specializat în expertiza medicală şi recuperarea capacităţii de munca, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii, însoţită de documentaţia necesară.
(2) Impotriva deciziei emise în condiţiile alin. (1) se poate face contestaţie la casa teritorială de pensii, în termen de 30 de zile de la comunicare.
(3) La soluţionarea contestaţiei casa teritorială de pensii consulta Institutul Naţional de Expertiza Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Munca. Avizul Institutului Naţional de Expertiza Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Munca este obligatoriu şi rămâne definitiv.
(4) Termenul de rezolvare a contestaţiei este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia.
(5) Decizia casei teritoriale de pensii, data în soluţionarea contestaţiei prevăzute la alin. (2), poate fi contestată la instanta judecătorească competenta, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
(6) Decizia de încadrare sau de neincadrare într-un grad de invaliditate, necontestata în termen, este definitiva.
ART. 58
În cazul în care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA, precum şi în situaţia în care invaliditatea s-a ivit în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. c), asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare.

A deveni chimiorezistent inseamna ca bacilul Koch nu mai este distrus de tuberculostaticele administrate, astfl ca boala nu mai poate fi tinuta in frau. In evolutia unei boli, lipsa de reactie la tratament este un factor de agravare a starii bolnavului. Cred ca la redactarea contestatiei ar fi bine sa cereti si sfatul medicului care o ingrijeste, pentru a o formula cat mai corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea in cazul unui bolnav de cancer?! e.eine e.eine as vrea sa stiu ce drepturi are o bolnava de cancer mamar careia i s-a facut o masectomie a fost in concediu medical timp de un an si jumatate iar acum ii este ... (vezi toată discuția)
Anularea pensiei de invaliditate de catre inemrcm veronica safta veronica safta am fost pensionata pe caz de boala grad3cu diagnostic ;neoplasm mamar grad3b,operat ,chimio si hormonotratat.pe data de 16-11 2010 am fost convocata la ... (vezi toată discuția)
Pensia de boala. csubu csubu buna. tatal meu are 52 de ani, in 1996 a fost pensionat pe caz de boala.acuma comisia nu ia mai acordat pensia zicand ca nu se mai incadreaza cu boala in ... (vezi toată discuția)