Din pacate totul depinde de medici. Casa de pensii emite decizie de pensie de invaliditate numai in baza deciziei de incadrare in grad de invaliditate emisa de comisia de expertiza. Singurul lucru pe care puteti sa-l faceti este sa contestati decizia emisa de comisia de expertiza medicala.
Decizia emisa de comisia de expertiza poate fi contestata in termen de 30 de zile de la comunicare, la casa teritoriala de pensii. Decizia emisa de casa teritoriala de pensii in solutionarea acestei contestatii poate fi atacata la tribunal, potrivit art. 56 din Legea nr. 19/2000.
Ce nu inteleg eu este urmatorul lucru: potrivit art. 58 din Legea nr. 19/2000, in cazul in care invaliditatea s-a ivit ca urmare a tuberculozei, orice persoana poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare si de varsta. Adica legiuitorul recunoaste gravitatea afectiunii, medicii nu. Probabil problema a fost ca medicul matusii dvs. a scris in trimitere ca este chimiorezistenta, problema care, recunosc, ma depaseste. Puteti citi mai jos art. 56 si art. 58 din Legea nr. 19/2000.
ART. 56
(1) Încadrarea sau neincadrarea într-un grad de invaliditate se face prin decizie, emisă de medicul specializat în expertiza medicală şi recuperarea capacităţii de munca, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii, însoţită de documentaţia necesară.
(2) Impotriva deciziei emise în condiţiile alin. (1) se poate face contestaţie la casa teritorială de pensii, în termen de 30 de zile de la comunicare.
(3) La soluţionarea contestaţiei casa teritorială de pensii consulta Institutul Naţional de Expertiza Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Munca. Avizul Institutului Naţional de Expertiza Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Munca este obligatoriu şi rămâne definitiv.
(4) Termenul de rezolvare a contestaţiei este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia.
(5) Decizia casei teritoriale de pensii, data în soluţionarea contestaţiei prevăzute la alin. (2), poate fi contestată la instanta judecătorească competenta, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
(6) Decizia de încadrare sau de neincadrare într-un grad de invaliditate, necontestata în termen, este definitiva.
ART. 58
În cazul în care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA, precum şi în situaţia în care invaliditatea s-a ivit în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. c), asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare.
A deveni chimiorezistent inseamna ca bacilul Koch nu mai este distrus de tuberculostaticele administrate, astfl ca boala nu mai poate fi tinuta in frau. In evolutia unei boli, lipsa de reactie la tratament este un factor de agravare a starii bolnavului. Cred ca la redactarea contestatiei ar fi bine sa cereti si sfatul medicului care o ingrijeste, pentru a o formula cat mai corect.