avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reabilitarea termicã a clãdirilor de locuit
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reabilitarea termicã a clãdirilor de locuit

Buna ziua,

Am o problema pe care nu reusesc sa o rezolv. Asociatia de proprietari de unde apartin, doreste sa reabiliteze termic blocul in care locuiesc -"cu ajutorul" Primariei Brasov. Eu doresc sa imi fac izolarea pe cont propriu (locuiesc la parter), pentru ca nu imi permit suma solicitata de 2270 lei. Ni s-a spus ca daca nu platim aceasta reabilitare cu primaria, vom fi dati in judecata, desi nu am semnat niciun act si nici posibilitati materiale nu avem.
Va rog sa-mi spuneti
- daca pot obtine autorizatia individual avand in vedere ca se va face izolatia pe intreg blocul,
- daca este legal sa fim obligati in contextul de mai sus,
- legal ce trebuie sa fac?
Cu stima,
Anca B
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:43, 13 August 2010
Dvs. ati face foarte bine daca ati lectura O.U. nr. 18/ 12.03.2009 si mai ales cele 'nspe anexe care o insotesc, sa observati care sunt atributiunile asociatiilor de proprietari, ale proprietarilor, ale consiliilor locale, etc, etc.
Retineti ca hotararea de reabilitare termica a blocului in care locuiti s-a luat in AG a proprietarilor. Daca aceasta hotarare s-a luat in AG, dvs. ce parere aveti? Este aceasta hotarare obligatorie pentru toti proprietarii sau nu?
Mai retineti ca ceea ce dvs. vreti sa faceti pe cont propriu nu se cheama reabilitare termica a apartamentului, ci altceva... Apoi aveti aprobarile necesare?
Acum, daca stau bine sa ma gandesc, aici pe forum s-au mai purtat asemenea discutii, in sensul ca:
- ce se intampla daca proprietarul X si efectuat termoizolarea in regim propriu, inainte sau dupa aparitia ordonantei?
- ce se intampla daca proprietaruii X,Y si Z si-au schimbat geamurile vechi cu altele mai moderne - termopan?
In general s-a mers pe ideea ca acestor proprietari nu li se mai pot repartiza cheltuieli la fel de mari ca si celorlalti, dar mai ales la termoizolatie, dvs. garantati ca lucrarea este de f. buna calitate si ca se poate integra cu ceea ce asociatia face pentru intregul imobil?
Dupa parerea mea nu puteti obtine autorizatia individual, apoi este legala hotararea luata in AG a proprietarilor. Cu privire la legalitatea a ceea ce trebuie sa faceti, sa vedem si alte pareri, aici pe forum.
Faza interesanta este ca la BV se poate si in alte orase nu - doar cu mici exceptii (am vb cu cineva din BC - si acolo se poate, au un primar de toata isprava) - deci trebuie profitat de aceasta oportunitate. Trebuie sa stiti ce se "reabiliteaza" cu suma pe care ati avansat-o.
E de data recenta hotararea guvernului de a nu mai face programul de reabilitare termica. Deci e suspendat.
Probabil ce s-a apucat de inceput si s-au alocat fondurile se termina...dar in continuare...nu se stie.... un haos total! Se dau legi, HG, ordonante si apoi nu se mai pun in aplicare.
In Bucuresti, in sectorul 5, s-au facut pe ici-pe colo blocuri, dar numai cele "de la strada", iar celorlalte care au depus dosarele li s-a spus ca anul acesta NU.
@Adam Grecu are dreptate.
Celor care vor sa-si faca anveloparea pe cont propriu le pot spune si eu ca risca sa nu obtina autorizatie tocmai din cauza ca acest program e in suspendare, deci probabil se va relua....nu se stie cand.....
Dificultatile de a-si face aceasta lucrare pe cont propriu sunt:
- neacordarea avizului de catre asociatie in cazul in care s-a stabilit in AG sa se faca lucrarea pe intregul condominiu in cadrul programului national si
- neobtinerea autorizatiei de constructie de la primarie.

Later edit
Iata ultimile reglementari in legatura cu reabilitarea termica a blocurilor
- OUG 69/2010
- HG 736/2010 cu Normele de aplicare a OUG 69.

Textul lor il gasiti in Documentatie aferenta asociatiilor de proprietari.
Ultima modificare: Joi, 12 August 2010
elga50, moderator
Multumesc pentru raspuns. Nu ma ajuta cu nimic.
Am citit "O.U. nr. 18/ 12.03.2009 si mai ales cele 'nspe anexe" si "HG 736/2010 cu Normele de aplicare a OUG 69."
Nu am posibilitatea sa iau un alt credit si nici nu vreau, pentru ca nu fur banii ca sa mi se ceara aceasta suma pentru 30m2 de perete izolat. Nu se face nimic altceva(geamuri schimbate sau usi, etc)
"Mai retineti ca ceea ce dvs. vreti sa faceti pe cont propriu nu se cheama reabilitare termica a apartamentului, ci altceva... " - spuneti-mi cum se cheama ce vreau eu sa fac????? (binenteles ca nu eu personal, ci cineva calificat sa faca "altceva".
Reabilitare termica este un termen general referitor la tot condominiul care presupune anveloparea peretilor (izolatie termica), reparatii si izolatia infrastructurii de tevi comune, reabilitarea terasei, montarea de usi si ferestre tip termopan.

Atunci cand un proprietar vrea sa-si izoleze peretii apartamentului se cheama anvelopare....si atat.
Da, multumesc. Deci este vorba doar de anveloparea peretilor exteriori -pe extrior-si atat. Fara alte reparatii sau modernizari, tocmai de aceea mi se pare suma aberanta.

Alte discuții în legătură

Reabilitare termica pe cont propriu lilipangica lilipangica care sunt pasii de urmat in cazul reabilitarii termice a apartamentului situat la etaj 1?Vreau sa fac acest lucru pe cont propriu (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca nu vreau reabilitare kicsim21 kicsim21 Asociatia de locatari al blocului a decis ca doreste reabilitarea blocului pe cale privata (adica fara programul primariei). Intrebarea mea este care sunt ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica parti comune vs proprietate personala (ferestre) rflec rflec Buna ziua tuturor; am si eu o mare problema si va rog va rog mult sa ma ajutati Anul acesta a fost afisat la avizier aprobarea primariei de sector de a ... (vezi toată discuția)