avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intabulare casa veche din 1955 plus terenuri aferente ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intabulare casa veche din 1955 plus terenuri aferente locuintei

Buna ziua.
Bunica mea de 66 de ani are un certificat de mostenitor dupa ambii parinti pentru o casa cumparat de acestia in 1955 cu chitanta de descarcare si un titlu de proprietate de la Reforma Agrara pe numele celui de la care au cumparat casa.
In jurul locuintei sunt cca 500mp teren, vreo 200 in fata casei si inca vreo 300 rapa in spatele casei.
Cineva i-a spus ca exista o lege care va ramane valabila doar pe parcursul acestui an 2010, pe baza careia poate primi titlul de proprietate pe numele ei si poate face intabularea fara sa plateasca comisione expertilor de cadastru. E adevarat, se poate asa ceva? Daca da, despre ce lege e vorba si care sunt demersurile legale pe care trebuie sa le urmeze pentru a intabula casa pe numele ei? Daca nu, unde trebuie sa se adreseze si de ce acte are nevoie?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 13:07, 12 August 2010
trebuie vazute actele..nu ne putem pronunta fara a vedea despre ce chitanta e vorba
Asa se numeste actul respectiv "Chitanta de descarcare", e efectuat la notar in 1955 si denumeste vanzarea casei de catre fostul proprietar catre parintii bunicii, mai exact catre atal acesteia. Are un punct care stipuleaza ca "Prezenta chitanta nu tine loc de contract de vanzare-cumparare".
Locuinta se afal in Transilvania; mentionez acest lucru ptr ca am inteles ca nu aceeasi institutie se ocupa de intabulari peste tot in tara.
Referitor la legea respectiva, prin care ar fi scutita de taxa ptr cadastru, exista asa ceva?
Buna ziua!
Am doua variante pt. dvs.
Am inteles ca bunica dvs.are un certificat de mostenitor.
Varianta 1:
Daca acest certificat este autentic (adica este ffacut de un notar public), el tine loc de act de proprietate. De ce nu apelati la un topograf autorizat care sa va execute masuratorile si sa va intocmeasca o documentatie topografica pentru inscrierea dreptului de proprietate si intabularea imobilului.Dvs.trebuie sa pregatiti urmatoarele documente:
- copie dupa buletinul bunicii;
- actul de proprietate;in cazul de fata certificatul de mostenitor;
- adeverinta de atestare a cladirii, eliberata de primarie.
- certificatul de atestare fiscala eliberat de Primarie - taxe si impozite
In urma masuratorilor , topograful va intocmi o documentatie pe care o va depune la Cadastru. Taxa estede 120 lei, termenul de solutionare a dosarului este de 15 zile lucratoare.
Varianta 2:
Daca certificatul de mostenitor nu este in format autentic (cea ce ma indoiesc) , exista modalitatea de obtinere a dreptului de proprietate asupra imobilului prin uzucapiune, ceea ce presupune ca bunica dvs. a fost posesoare de buna credinta a pamantului si casei cel putin 30 de ani. Dar pentru asta aveti nevoie de un expert tehnic judiciar.
Va urez succes!




OCPI nu intabuleaza fara un act de proprietate emis fie in baza legilor fondului funciar (18/1991, 1/2000, 247/2005) fie un act translativ de proprietate incheiat dupa 1990 (pe motivatia ca inainte de 1990 toate terenurile erau scoase din circuitul civil, actele de proprietate anterioare colectivizarii nemaiproducand efecte juridice dupa 1963).
Ce aveti de facut:
Mergeti la primarie si colicitati emiterea Ordinului prefectului, in baza art. 23 si 36 din legea 18/1991, pentru casa si curte. Aceasta inseamna constatarea dreptului de proprietate pe cale administrativa, fara instanta.
Ce va trebuie:
- cerere;
- copie certificat mostenitor;
- copie acte stare civila;
- extras registru agricol 1986-1990 si registrul posesorilor 1990 pentru pozitia aferenta imobilului;
- istoric de rol fiscal;
- schita cadastrala pentru casa si curte;
- declaratiile vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din acte.

Primaria (comisia locala de fond funciar) va intocmi dosarul, impreuna cu un referat de motivatie, si le va inainta Comisiei judetene de fond funciar care, in cazul in care actele sunt in regula, va propune emiterea Ordinului prefectului care valoreaza act de proprietate (in baza lui veti putea face cadastrul si intabularea).
Succes!
Va multumesc foarte mult ptr raspunsuri.
O singura intrebare mai am: daca urmez pasii enmerati mai sus, ptr respectiva schita cadastrala trebuie sa ne adresam separat nui expert cadastral sau acesta e numit de catre primarie?

Alte discuții în legătură

Teren si casa fara acte pristopanu07 pristopanu07 Buna seara! Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema: Bunicii mei (in prezent decedati) au cumparat in urma cu peste 30 de ani un teren cu acte de ... (vezi toată discuția)
Teren cu casa nicu20 nicu20 buna ziua.am niste nelamuriri si sper ca aici le pot gasi rezolvarea.vreau sa cumpar un teren de la o batrana.aceasta detine un certificat de mostenire din ... (vezi toată discuția)
Contract de casa,titlu de proprietate catanalucian catanalucian VA SPUN DE LA INCEPUT CA SUNT ZERO IN PROBLEME DINASTEA.BUNICAMEA A CUMPARAT O CASA DE LA CINEVA FARA CONTRACT DE VINZARE CUMPARARE CI DOAR ASA CU ,,TINE BANI ... (vezi toată discuția)