avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Nemo iudex neque ultra neque supra fines ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Nemo iudex neque ultra neque supra fines iurisdictiones siae

Speta se refera la competenta instantei investite cu judecarea cauzei tanarului Cristian Ungur, cel care a accidentat mai multe persoane pe aeroportul din Caransebes, la un concurs de motociclism.
Problema care se ridica este: de ce judeca cauza Judecatoria Resita si nu Judecatoria Caransebes, instanta din orasul in care se presupune ca s-au comis infractiunile?
In fapt, in seara zilei in care s-au petrecut evenimentele, Parchetul de pe langa Judecatoria Caransebes a fost institutia care a instrumentat dosarul de urmarire penala conform competentei materiale si teritoriale a organelor de urmarire penala, respectiv competenta materiala a Ministerului Public. Mai tarziu conform dispozitiilor prevazute in art.209 alin.(4) indice 1, procurorul din parchetul ierarhic superior (Parchetul de pe langa Tribunalul Caras-Severin) a preluat cauza in vederea efectuarii urmaririi penale. Ceea ce ma intriga este faptul ca propunerea de arestare preventiva nu a mai fost facuta Judecatoriei Caransebes ci Judecatoriei Resita. Din punct de vedere al competentei materiale (ratione materiae) instanta competenta sa judece cauza este Judecatoria. Dupa competenta teritoriala (ratione loci) cauza era de competenta Judecatoriei Caransebes. Dupa cum bine stim normele ce reglementeaza competenta sunt norme de imperative. Nesocotirea acestora nu este permisa, astfel incat ea atrage, potrivit art.197 alin.(2) C.proc.pen. sanctiunea nulitatii absolute. Actele procesuale indeplinite de un organ necompetent nu pot fi acoperite prin vointa partilor sau organelor judiciare, ceea ce inseamna ca daca incheierea prin care s-a luat masura arestarii preventive a fost luata de o instanta necompetenta, atunci aceasta este nula si Cristian Ungur ar trebui sa fie judecat in stare de libertate.

Intrebarea mea este: atrage dupa sine, in virtutea art.209 alin.(4) indice 1 C.proc.pen. , procurorul de la Resita, judecarea cauzei la o instanta egala in grad (judecatorie) din orasul in care isi desfasoara acesta activitatea (Resita) sau ramane cauza sa fie judecata la instanta original competenta din Caransebes?

Personal mi-am formulat o opinie pe care o voi prezenta pe parcursul discutiilor dar vreau sa cunosc si alte pareri pentru ca nu am pretentia ca am si dreptate. Va rog sa argumentati, pe cat posibil si cu texte de lege. De-asemenea topicul acestui subiect deschis de mine si spiritul lui nu este sa ne exprimam asupra vinovatiei sau nevinovatiei lui Cristian Ungur, ci doar asupra problemelor procedurale pe care le ridica materia competentei. Daca se doreste deschidem un subiect separat si despre cele intamplate in Caransebes in 07.08.2010.
Va multumesc pentru pacienta, Cristian Cosma.
Ultima modificare: Miercuri, 11 August 2010
Cristian Cosma, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cristian Cosma , Consilier juridic 17:55, 16 August 2010
Chiar daca dosarul a fost preluat de Parchetul de pe langa Tribunalul Caras Severin, cred ca din punct de vedere al competentei materiale instanta competenta sa judece cauza este Judecatoria Caransebes.
Spuneam ca mi-am format o opinie in speta care am propus-o, aceasta opinie coincide cu cea a colegului Radu Alexandru si sunt de parere ca Judecatoria Caransebes era instanta competetnta sa judece cauza.
Argumentez aceasta opinie prin faptul ca in doctrina sunt recunoscute doua conceptii cu privire la competenta materiala, si anume: conceptia legala si conceptia judiciara. Dupa conceptia legala, la fiecare infractiune corespunde o judrisdictie determinata, criteriul fiind acela al pedepsei prevazute de lege. Aceasta conceptie functioneaza si in sistemul nostru de atribuire a competentei, legea stabileste in concret care sunt instantele si organele competente. Dupa conceptia judiciara, magistratii insarcinati cu trimiterea in judecata dispun trimiterea unei cauze determinate in fata unei anumite jurisdictii mai degraba decat in fata alteia. In sistemul romano-germanic, aceasta conceptie se intalneste mai putin, de regula in modalitatea corectionalizata, cum este in Franta, in Belgia sau in Elvetia. Parerea mea este ca daca procurorul de la Parchetul de pe langa Tribunalul Caras-Severin a decis sa preia dosarul pentru efectuarea urmaririi penale nu poate dispune asupra competentei materiale si teritoriale a instantei care ar trebui sa judece cauza, pentru ca s-ar afla in situatia de a da putere conceptiei judiciare si nu celei legale, cea care este regula in materie de normare a competentei in Romania.
Astept si alte pareri, Cristian Cosma.
In al doilea rand, eu consider ca ne aflam intr-o situatie ambigua datorita faptului ca in 2006 prin O.U.G. nr 60 din 6 septembrie 2006 s-a modificat continutul art.209 C.pr.pen. prin care se atribuie procurorului ierarhic superior competenta in dosarele aflate la procurorii ierarhic inferiori, fara a se schimba si specifica ce se intampla cu competenta instantei initial investite cu judecara cauzei. Legiuitorul nu specifica ca aceasta competenta teritoriala ar trebui sa se schimbe daca procurorul ierarhic superior preia urmarirea penala, asa cum s-a intamplat in cazul lui Cristian Ungur. Deci, daca legea nu stabileste altceva eu cred ca raman valabile dispozitiile conform carora instanta competenta sa judece cauza este Judecatoria Caransebes.
Astept in continuare si alte opinii.
Cristian Cosma
Ultima modificare: Luni, 16 August 2010
Cristian Cosma, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta parchetului in cazul unei plangeri penale allissa allissa Va rog sa ma ajutati si pe mine...vreau sa fac o plangere penala dar nu stiu unde: - daca este dupa calitatea persoanei atunci competenta revine unui anumit ... (vezi toată discuția)
Codul de procedura penala mmarianman mmarianman buna seara, am si eu o nelamurire. am facut o plangere penala la parchetul de pe langa curtea de apel..........impotriva a patru persoane. dupa 2 luni am ... (vezi toată discuția)
Greseala sau inducere in eroare? danaa1 danaa1 O plangere penala este cercetata de parchetul de pe langa tribunal. Procurorul de caz claseaza dosarul. S-a facut plangere la prim procuror. Prim procurorul ... (vezi toată discuția)