Speta se refera la competenta instantei investite cu judecarea cauzei tanarului Cristian Ungur, cel care a accidentat mai multe persoane pe aeroportul din Caransebes, la un concurs de motociclism.
Problema care se ridica este: de ce judeca cauza Judecatoria Resita si nu Judecatoria Caransebes, instanta din orasul in care se presupune ca s-au comis infractiunile?
In fapt, in seara zilei in care s-au petrecut evenimentele, Parchetul de pe langa Judecatoria Caransebes a fost institutia care a instrumentat dosarul de urmarire penala conform competentei materiale si teritoriale a organelor de urmarire penala, respectiv competenta materiala a Ministerului Public. Mai tarziu conform dispozitiilor prevazute in art.209 alin.(4) indice 1, procurorul din parchetul ierarhic superior (Parchetul de pe langa Tribunalul Caras-Severin) a preluat cauza in vederea efectuarii urmaririi penale. Ceea ce ma intriga este faptul ca propunerea de arestare preventiva nu a mai fost facuta Judecatoriei Caransebes ci Judecatoriei Resita. Din punct de vedere al competentei materiale (ratione materiae) instanta competenta sa judece cauza este Judecatoria. Dupa competenta teritoriala (ratione loci) cauza era de competenta Judecatoriei Caransebes. Dupa cum bine stim normele ce reglementeaza competenta sunt norme de imperative. Nesocotirea acestora nu este permisa, astfel incat ea atrage, potrivit art.197 alin.(2) C.proc.pen. sanctiunea nulitatii absolute. Actele procesuale indeplinite de un organ necompetent nu pot fi acoperite prin vointa partilor sau organelor judiciare, ceea ce inseamna ca daca incheierea prin care s-a luat masura arestarii preventive a fost luata de o instanta necompetenta, atunci aceasta este nula si Cristian Ungur ar trebui sa fie judecat in stare de libertate.
Intrebarea mea este: atrage dupa sine, in virtutea art.209 alin.(4) indice 1 C.proc.pen. , procurorul de la Resita, judecarea cauzei la o instanta egala in grad (judecatorie) din orasul in care isi desfasoara acesta activitatea (Resita) sau ramane cauza sa fie judecata la instanta original competenta din Caransebes?
Personal mi-am formulat o opinie pe care o voi prezenta pe parcursul discutiilor dar vreau sa cunosc si alte pareri pentru ca nu am pretentia ca am si dreptate. Va rog sa argumentati, pe cat posibil si cu texte de lege. De-asemenea topicul acestui subiect deschis de mine si spiritul lui nu este sa ne exprimam asupra vinovatiei sau nevinovatiei lui Cristian Ungur, ci doar asupra problemelor procedurale pe care le ridica materia competentei. Daca se doreste deschidem un subiect separat si despre cele intamplate in Caransebes in 07.08.2010.
Va multumesc pentru pacienta, Cristian Cosma.
Cel mai recent răspuns:
Cristian Cosma , Consilier juridic
17:55, 16 August 2010