Va rog sa ma ajutati si pe mine...vreau sa fac o plangere penala dar nu stiu unde:
- daca este dupa calitatea persoanei atunci competenta revine unui anumit parchet, sa zicem din localitatea A
- daca este dupa locul savarsirii faptei atunci competenta revine unui alt parchet, sa zicem din localitatea B
Care este mai "tare" calitatea persoanei sau locul savarsirii faptei?
Care sunt consecintele daca, de exemplu fac plangerea la A cand, de fapt, trebuie la B?
Unde scrie ca plangerea trebuie sa fie facuta la A sau la B?
Va multumesc....
Conform art.30 din codul penal, competenta dupa teritoriu este determinata de :
- locul unde a fost savarsita infractiunea
- locul unde a fost prins faptuitorul
- locul unde locuieste faptuitorul
- locul unde locuieste persoana vatamata
Puteti consulta Codul de Procedura Penala, Titlul II, Competenta.
Calitatea persoanei "bate" locul faptei :)
Daca depuneti cererea intr-un loc, parchetul isi verifica toate competentele si o trimite unde trebuie.
Daca faceti o plangere gresit indreptata catre un parchet necompetent teritorial , este posibil ca parchetul sa-si decline copetenta. Pot aparea conflicte de competenta intre procuror si organele de cercetare penala, insa , de regula aceste conflicte apar intre organele judiciare. Competent este de regula parchetul de pe langa judecatoria/tribunalul care urmeaza sa judece cauza in prima instanta.
Cele doua competente, "calitatea persoanei sau locul savarsirii faptei" nu sunt subsidiare ci alternative. Aceasta inseamna ca puteti face plangerea in ambele locuri, iar daca ati indrepta-o gresit, asa cum arata si colega legally ar fi indreptata catre parchetul competent.
Pe de alta parte, intelegind ca sunteti in dubiu catre care din cele doua parchete competente sa indreptati cererea, consider ca atunci cand este vorba de infractiuni care necesita o mai elaborata cercetare a locului faptei este indicat sa o indreptati catre parchetul locului savarsirii infractiunii. Aceasta este insa numai o parere personala.
La stabilirea competentei se tine seama de normele prevazute de Codul de procedura penala si cele prevazute in legi speciale. In cazul competentei teritoriale un criteriu unanim admis este locul savarsirii infractiunii, apoi domiciliul sau resedinta faptuitorului, iar un alt criteriu este locul unde a fost prins faptuitorul sau unde este detinut. Competenta dupa calitatea persoanei intervine atunci cand legea prevede ca faptuitorul sa aiba o anumita calitate la momentul savarsirii faptei. De asemenea se are in vedere si competenta materiala, adica in functie de de natura si gravitatea infractiunii savarsite. O infractiune mai putin grava este de competenta parchetului de pe langa judecatorie, iar o infractiune mai grava este de competenta parchetului de pe langa tribunal sau curte de apel.
Aceeasi pb!
manuel26
BUNA ZIUA!AM CAM ACEEASI PROBLEMA CA SI RAZVANDICU...VREAU SA INCEP UN PROCES PENAL PT FALS SI UZ DE FALS,FOSTUL ANGAJATOR SI MI A MODIFICAT UN INSCRIS CARE NU ... (vezi toată discuția)