avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Competenta parchetului in cazul unei plangeri penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Competenta parchetului in cazul unei plangeri penale

Va rog sa ma ajutati si pe mine...vreau sa fac o plangere penala dar nu stiu unde:
- daca este dupa calitatea persoanei atunci competenta revine unui anumit parchet, sa zicem din localitatea A
- daca este dupa locul savarsirii faptei atunci competenta revine unui alt parchet, sa zicem din localitatea B
Care este mai "tare" calitatea persoanei sau locul savarsirii faptei?
Care sunt consecintele daca, de exemplu fac plangerea la A cand, de fapt, trebuie la B?
Unde scrie ca plangerea trebuie sa fie facuta la A sau la B?
Va multumesc....
Cel mai recent răspuns: allissa , utilizator 18:56, 14 Decembrie 2009
adutescu a scris:

Puteti consulta Codul de Procedura Penala, Titlul II, Competenta.
Calitatea persoanei "bate" locul faptei :)

...am studiat Cpp, titlul II si cred ca asta este raspunsul pe care doream si speram sa il aud "Calitatea persoanei "bate" locul faptei ".....daca este vorba despre parchetul B, dupa locul faptei, stiu clar ca acolo nu am nicio sansa .....
Cf competentei dupa calitatea persoanei...parchetul este unul din cele de pe langa o curte de apel....
Dupa locul faptei, parchetul este unul de pe langa judecatorii/tribunal....
Se poate trage (inca o data concluzia) Calitatea persoanei "bate" locul faptei ?
Florea Ana-Maria a scris:

Competenta dupa calitatea persoanei intervine atunci cand legea prevede ca faptuitorul sa aiba o anumita calitate la momentul savarsirii faptei.

Da, faptuitorul a avut o anumita calitate si, in baza acestei calitatii a efectuat niste acte care sunt susceptibile a fi considerate infractiuni....
Art 281 alin 1 lit b Cpp "infractiunile savarsite de judecatorii de la judecatorii si tribunale si de procurorii de la parchetele care functioneaza pe langa aceste instante, precum si de avocati, notari publici, executori judecatoresti si de controlorii financiari ai Curtii de Conturi"
...este vorba de una din calitatile enumerate mai sus....si este vorba despre infractiuni care nu sunt date special prin lege in competenta procurorului...209 alin 3 Cpp

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde si cu-i sa ma adresez ? nimar nimar Buna sera, Doresc sa depun plangere prealabila de incepere a urmaririi penale impotriva unui functionar roman al Curtii Europene pentru Drepturile Omului ... (vezi toată discuția)
Plangere penala prealabila... Georgian2all Georgian2all Buna seara. Am cateva intrebari, la care va rog sa ma lamuriti pe cat posibil: 1) unde se depune o plangere penala prealabila cu mai multi faptuitori? 2) ... (vezi toată discuția)
Aceeasi pb! manuel26 manuel26 BUNA ZIUA!AM CAM ACEEASI PROBLEMA CA SI RAZVANDICU...VREAU SA INCEP UN PROCES PENAL PT FALS SI UZ DE FALS,FOSTUL ANGAJATOR SI MI A MODIFICAT UN INSCRIS CARE NU ... (vezi toată discuția)