Am terminat facultatea in iunie 2009 si am facut pauza un an.Primesc pensie de urmas daca incep in octombrie 2010 alta facultate sau un master(invatamant de zi sau ID sau master online)?
Copii si sotul supravietuitor au dreptul la PU daca persoana decedata era pensionar sau îndeplinea conditiile de a primi pensie.
a) Copii au dreptul:
- pâna la 16 ani;
- daca îsi continua studiile, pâna la terminarea acestora, dar nu mai mult de 26 ani;
- pe toata durata invaliditatii de orice grad daca aceasta a survenit pe timpul celor doua perioade de mai sus.
b) Sotul supravietuitor are dreptul:
- la împlinirea vârstei de pensionare standard daca durata casatoriei este de cel putin 15 ani;
- daca durata casatoriei este mai mica, dar de cel putin 10 ani, PU se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6% pentru fiecare an de casatorie în minus;
- indiferent de vârsta pe perioada de invaliditate gradele I sau II daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Cuantumul PU se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, functie de numarul urmasilor si anume:
- 50% pentru un singur urmas;
- 75% pentru 2 urmasi;
- 100% pentru 3 sau mai multi urmasi.
Pentru copii orfani de ambii parinti PU reprezinta însumarea drepturilor cumulate dupa fiecare parinte.
Daca sotul supravietuitor are pensie proprie poate opta pentru PU daca aceasta este mai rentabila.
Beneficiez de pensie de urmas si daca optez pt un master in sistem ID?Am intrebat la Casa de pensii PH si mi s-a spus ca e valabil doar pt masteranzii la zi.Are dreptate doamna de la ghiseu?
1. Legea 19/2000 spune:
Art. 66 - Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
...
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
...
2. Sa va spuna doamna de la ghiseu unde scrie ca e vorba numai de forma de invatamant la zi. Legea nu precizeaza asta.
3. Cereti raspuns in scris de la Casa de Pensii, cu baza legala a refuzului, si spuneti-le ca ii veti actiona in judecata.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Pensie de urmas
lotuss
As dori sa aflu daca mai am dreptul la pensie de urmas, daca la 1 an dupa facultate,acum sunt inscrisa la masterat(1 an pauza) Am 24 ani si 8 luni,Va multumesc (vezi toată discuția)
Pensie de urmas
getutza22
in legatura cu pensia de urmas...trebuie sa depui adeverinta ca continui studiile si pe perioada verii?ca eu stiam ca aceasta pensie se acorda pana la ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas
mihaelaw
si totusi, in legile europene (de care inteleg ca am beneficiaa si noi) este prevazut ca dupa o viata (daca decesul s-a intinplat la 10 ani dupa casatorie), ... (vezi toată discuția)