avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

As dori sa aflu daca mai am dreptul la pensie de urmas, daca la 1 an dupa facultate,acum sunt inscrisa la masterat(1 an pauza) Am 24 ani si 8 luni,Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:44, 5 Decembrie 2009
Copii si sotul supravietuitor au dreptul la PU daca persoana decedata era pensionar sau îndeplinea conditiile de a primi pensie.
a) Copii au dreptul:
- pâna la 16 ani;
- daca îsi continua studiile, pâna la terminarea acestora, dar nu mai mult de 26 ani;
- pe toata durata invaliditatii de orice grad daca aceasta a survenit pe timpul celor doua perioade de mai sus.

b) Sotul supravietuitor are dreptul:
- la împlinirea vârstei de pensionare standard daca durata casatoriei este de cel putin 15 ani;
- daca durata casatoriei este mai mica, dar de cel putin 10 ani, PU se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6% pentru fiecare an de casatorie în minus;
- indiferent de vârsta pe perioada de invaliditate gradele I sau II daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Cuantumul PU se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, functie de numarul urmasilor si anume:
- 50% pentru un singur urmas;
- 75% pentru 2 urmasi;
- 100% pentru 3 sau mai multi urmasi.
Pentru copii orfani de ambii parinti PU reprezinta însumarea drepturilor cumulate dupa fiecare parinte.
Daca sotul supravietuitor are pensie proprie poate opta pentru PU daca aceasta este mai rentabila.

Deci persoana are dreptul!
Sigur, facand dovada ca studieaza , are acest drept pana la 26 de ani.
Ca urmare a aparitiei Ordinului MMFES nr.129/26.02.2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, aprobate prin Ordinul MMSS nr.340/2001, acordarea pensiei de urmas conform prevederile art.66 lit.b) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.

Asadar, sub incidenta noii reglementari, pensia de urmas se acorda copilului daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 de ani.
Interventie moderator

@Margareta Stanciu

Va atrag din nou atentia ca ati postat in forumul "pensionari" un mesaj cu un continut inutil, mesaj prin care nu raspundeti intrebarii puse ci redati din prevederile Legii nr. 19/2000.

Daca nu doriti sa respectati Regulamentul de postare, va aduc la cunostinta ca prevederile finale ale acestuia sunt urmatoarele:
Incalcarea prezentului regulament se sanctioneaza in prima faza cu avertisment, care va fi public si se va posta de catre administrator / moderator in sectiunea de anunturi oficiale a forumului.


Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmaº în timp ce muncesc MadalinaUpkin MadalinaUpkin Beneficiez de pensie de urmaş, urmez o facultate. Întrebarea: pot şi munci cu contract de muncă şi să iau şi pensie în continuare? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Anamaria-Bianca Anamaria-Bianca Buna am si eu o intrebare. Daca sunt studenta la ID am dreptul la pensie de urmas dupa tatal meu? (vezi toată discuția)
Pensie urmas vandalay vandalay Buna ziua!Am 21 de ani si iau pensie de urmas in urma tatalui care a lucrat ca magistrat,sunt in an terminal si drept urmare ar trebui ca la anul sa mi se ... (vezi toată discuția)