Copii si sotul supravietuitor au dreptul la PU daca persoana decedata era pensionar sau îndeplinea conditiile de a primi pensie.
a) Copii au dreptul:
- pâna la 16 ani;
- daca îsi continua studiile, pâna la terminarea acestora, dar nu mai mult de 26 ani;
- pe toata durata invaliditatii de orice grad daca aceasta a survenit pe timpul celor doua perioade de mai sus.
Cuantumul PU se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, functie de numarul urmasilor si anume:
- 50% pentru un singur urmas;
- 75% pentru 2 urmasi;
- 100% pentru 3 sau mai multi urmasi.
Pentru copii orfani de ambii parinti PU reprezinta însumarea drepturilor cumulate dupa fiecare parinte.
Pensia de urmas nu afecteza celelalte drepturi atat timp cat urmeaza cursuri pana la varsta de 26 de ani.
Sub incidenta noii reglementari, pensia de urmas se acorda copilului daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 de ani - .Ordinul MMFES nr.129/26.02.2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, aprobate prin Ordinul MMSS nr.340/2001, acordarea pensiei de urmas conform prevederilor art.66 lit.b) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pensie de urmas
lotuss
As dori sa aflu daca mai am dreptul la pensie de urmas, daca la 1 an dupa facultate,acum sunt inscrisa la masterat(1 an pauza) Am 24 ani si 8 luni,Va multumesc (vezi toată discuția)
Pensie de urmas
stancutaana
Buna ziua,
Am 22 de ani si as dori sa ma insciu la a doua facultate (prima o termin in luna septembrie- licenta) , intrebarea este daca voi mai primi pensia ... (vezi toată discuția)