Buna ziua, m-am inscris recent la o facultate si voi urma cursuri cu frecventa redusa, as dori sa stiu daca o sa primesc pensia de urmas chiar daca nu sunt la zi, varsta mea este de 21 de ani.
Legea nr. 19/2000 nu distinge dupa cum cursurile pe care le urmati sunt de zi sau cu frecventa redusa. Important este ca forma de invatamant pe care o urmati sa fie organizata potrivit legii (legea invatamantului nr. 84/1995). Deci veti beneficia de pensie de urmas.
Temei legal:
-art. 66, pct. b) din Legea nr. 19/2000;
-cap. B, sect. V, pct. 20 din Ordinul nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000.
Art. 66 - Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
Ca urmare a aparitiei Ordinului MMFES nr.129/26.02.2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, aprobate prin Ordinul MMSS nr.340/2001, acordarea pensiei de urmas conform prevederile art.66 lit.b) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.
Asadar, sub incidenta noii reglementari, pensia de urmas se acorda copilului daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 de ani.
Pensie de urmas
DarkLove
Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti pana la ce varsta pot beneficia de pensia de urmas dupa tata. Anul acesta am terminat facultatea, si m-ar interesa sa ma ... (vezi toată discuția)