avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pensie de urmas

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti pana la ce varsta pot beneficia de pensia de urmas dupa tata. Anul acesta am terminat facultatea, si m-ar interesa sa ma inscriu la master. Pot primi pensie pana termin masterul? Am 22 de ani.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:39, 29 Iulie 2008
Conform Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in situatia dvs. sunt aplicabile prevederile art.66 lit.b):
“Art. 66. - Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;”

Atentie! La incheierea studiilor pana implniti 26 de ani sau la implinirea varstei de 26 de ani daca mai sunteti in perioada de studii, sa instiintati dvs. Casa de Pensii pentru a va sista pensia.In caz contrar s-ar putea sa va vireze in continuare pensia si apoi sa fiti nevoiti sa o restituiti ca plata nedatorata.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
Ca urmare a aparitiei Ordinului MMFES nr.129/26.02.2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, aprobate prin Ordinul MMSS nr.340/2001, acordarea pensiei de urmas conform prevederile art.66 lit.b) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.
Asadar, sub incidenta noii reglementari, pensia de urmas se acorda copilului daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas vandalay vandalay Buna ziua!Am 21 de ani si iau pensie de urmas in urma tatalui care a lucrat ca magistrat,sunt in an terminal si drept urmare ar trebui ca la anul sa mi se ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre pensia de urmas ContSters159819 ContSters159819 Buna ziua, m-am inscris recent la o facultate si voi urma cursuri cu frecventa redusa, as dori sa stiu daca o sa primesc pensia de urmas chiar daca nu sunt la ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Anamaria-Bianca Anamaria-Bianca Buna am si eu o intrebare. Daca sunt studenta la ID am dreptul la pensie de urmas dupa tatal meu? (vezi toată discuția)