avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... casatorie mixta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

casatorie mixta

vreau sa ma casatoresc cu un cetatean tunisian, lamuriti-ma va rog, dupa casatorie in cat timp poate obtine permis de sedere in romania? si ce drepturi are? de ex, poate calatori in alte state UE fara mine? poate lucra in alte state UE? va multumesc.
Trebuie sa ceara viza de lunga durata (cel mai sigur) – scopul invitatiei sa fie casatoria…
OUG 194/2002, republicata in 2008, cu modificarile intervenite.
Casatoria trebuie sa intervina in perioada valabilitatii vizei – altfel apar unele neplaceri.
Preferabil sa vina cu toate actele necesare:
- certificat nastere cetatean tunisian supralegalizat la Ministerul de Justitie si Ministerul Afacerilor Externe in Tunisia, in original.
- certificat de celibat, prin care se dovedeste ca ceteteanul strain nu este casatorit in tara de origine, supralegalizat la Ministerul de Justitie si Ministerul Afacerilor Externe in Tunisia, in original.
Se vizeaza ulterior la Ambasada Tunisiei in Bucuresti apoi se traduc in limba romana de un traducator autorizat.
- certificat medical care sa ateste ca nu sufera de vreo boala care pune in pericol sanatatea… celorlati (se va obtine in RO);
- pasaport valabil.

In ziua casatoriei sotul tunisian trebuie asistat de un traducator (unii spun ca trebuie un traducator autorizat, dar practica mi-a “aratat” ca nu e obligatoriu…; depinde, cum s-ar spune, de “preferintele” ofiterului de stare civila).

Dupa incheierea casatoriei, cetateanul tunisian are dreptul de sedere pe teritoriul RO, ca membru de familie, chiar dupa expirarea vizei de sedere temporara in Romania, obtinuta in baza invitatiei.

Dupa casatorie cetateanul tunisian nu trebuie sa plece. Trebuie sa depuna actele la ORI (Oficiul Roman pt Imigrari) pentru obtinerea cartii de rezidenta - in interiorul termenului de valabilitate al vizei in baza careia a intrat in RO. Actele pot fi depuse chiar si dupa expirarea vizei in baza careia a intrat in RO, dar e preferabil sa depuna actele “in termen” – birocratia fiind, oricum, fantastica (dupa expirarea vizei se va plati o amenda administrativa).

Banuiesc ca stiti ce trebuie sa faceti pentru invitatia cetateanului tunisian. Daca nu… mai jos gasiti unele informatii despre invitatie (si documente necesare): [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 13 Septembrie 2010
trope_doi, utilizator
cel mai bine este sa va casatoriti in Romania, si sa solicite cetatenie Romana.
atunci poate calatori in ue fara viza.
va multumesc din inima pt raspunsuri, insa eu am depus dosarul pt aprobarea invitatiei cu scopul vizita...nu am citit nicaieri si nu m-a informat nimeni ca trebuie specificat casatorie, nici nu stiam de asa ceva..........in cazul meu, daca reusim sa ne casatorim in timpul vizitei lui aici, el trebuie sa se intoarca in tara lui deoarece eu n-am specificat in invitatie scopul casatorie sau putem sa urmam pasii, si anume sa depunem actele la ORI?
va multumesc
Viza in scop de vizita este o viza de scurta scurta sedere.
OUG 194/2002, art. 23 (4) Dreptul de şedere pe teritoriul României, conferit străinului prin viza de scurtă şedere, nu poate fi prelungit.

carmenmur a scris:

cel mai bine este sa va casatoriti in Romania, si sa solicite cetatenie Romana.
atunci poate calatori in ue fara viza.


Legea 21/1991
Art. 8
(1) Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprinde sau sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici in trecut nu a intreprins asemenea actiuni;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.
(2) Termenele prevazute la alin. (1) lit. a) pot fi reduse pana la jumatate in urmatoarele situatii:
a) solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international;
b) solicitantul este cetateanul unui stat membru al Uniunii Europene;
c) solicitantul a dobandit statut de refugiat potrivit prevederilor legale in vigoare;
d) solicitantul a investit in Romania sume care depasesc 1.000.000 de euro.
(3) Daca cetateanul strain sau persoana fara cetatenie care a solicitat sa i se acorde cetatenia romana se afla in afara teritoriului statului roman o perioada mai mare de 6 luni in cursul unui an, anul respectiv nu se ia in calcul la stabilirea perioadei prevazute la alin. (1) lit. a).
E in regula – ar trebui sa fie – si invitatia facuta de dv.
In mod logic – in spiritul legii, altfel spus – cetateanul strain casatorit cu un cetatean roman (pe teritoriul RO) nu trebuie sa plece pentru a cere o alta viza… Va depune actele la “Oficiul de Imigrari”. Asa trebuie sa fie.
Casa de piatra.

Alte discuții în legătură

Casatorie cu un cetatean tunisian nicole4370 nicole4370 as vrea sa stiu ce acte ii trebuiesc atat lui ca tunisian cat si mie ca romanca, avand in considerare ca va avea loc casatoria in Romania. in cat timp poate ... (vezi toată discuția)
Invitatie cetatean tunisian anymor anymor Buna ziua!As dori sa stiu ce acte sunt necesare pentru a invita un cetatean tunisian in Romania si unde trebuie facuta invitatia.in cazul in care nu am un ... (vezi toată discuția)
Sunt disperata!ajutor!pt viza unui cetatean egiptean cu care vreau sa ma casatoresc in romania laraiva laraiva I s-a dat viza de aici,dar acolo i s-a cerut la ambasada un cont de 50 de euro pe zi,pt perioada ,,vizitei\'\'.Ma intreb cu furie de ce nu sunt reglementari ... (vezi toată discuția)