Bunica fiind decedata,bunicul meu poate lasa mostenire unuia dintre copii intrand in posesia mostenirii doar dupa moartea bunicului.Ceilalti frati pot ataca in instanta decizia bunicului de a da numai unuia dintre frati.
Bunicul poate dispune in timpul vietii de bunurile proprietate .
Solutia cea mai buna este reprezentata de incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere / abitatie intre bunic si persoana respectiva .
Daca bunicul traieste, nu poate lasa mostenire niciunuia dintre copii, deoarece nu se pot face invoieli asupra unor mosteniri nedeschise, iar pentru a putea fi mostenita, o persoana trebuie sa fie decedata.
Orice pact asupra unei succesiuni nedeschise e nul aboslut.Asadar, numai dupa deschiderea succesiunii prin moarte este transmis dreptul de proprietate catre succesorii , care, in termen de 6 luni de la deces autorului, declara expres ca doresc sa mosteneasca , sau , prin acte de acceptare implicita, lasa sa se intrevada vointa lor in acest sens.
Un act de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager poate fi desfiintat, daca mostenitorii rezervatari (fratii dumneavoastra) , se adreseaza, in termen de trei ani de la deschiderea succesiunii, instantei de judecata, in vederea intregirii rezervei succesorale.
Un contract de intretinere presupune prestatia succesiva a intretinatorului, pentru obligatia intretinutului de "a da ", a transmite dreptul de proprietate.
bunicul poate face in timpul vietuu de exemplu, un act de intretinere cu unul dintre nepotii sai.
daca clauzele contractuale sunt respectate de catre debitorul contractului , acest act nu poate fi reziliat .
dar daca bunicul instraineaza averea sa prin donatie sau testament, vanzare-cumparare fara plata reala a apretului, dupa decesul sau, ceilalti succesori pot ataca actele respective in instanta.