avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acord asociatie de proprietari pentru amenajare ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acord asociatie de proprietari pentru amenajare cafenea la parterul blocului

Buna ziua,
Asociatia de proprietari a fost contactata de o persoana insotita de un avocat in vederea eliberarii unui acord pentru amenajarea unei cafenele/unitate de alimentatie publica intr-un spatiu inchiriat de la parterul blocului in care locuim. Asociatia de proprietari nu a avizat favorabil solicitarea. Persoana respectiva a transmis o notificare, pe un ton imperativ, solicitand prezenta la o data fixata de ei a reprezentantilor asociatiei la un cabinet de avocatura in vederea semnarii acordului, in caz contrar amenintand asociatia si presedintele asociatiei cu darea in judecata, pentru cel din urma invocand art. 144 din Codul Penal, de fapt art. 147 din forma republicata (invocand calitatea de functionar a presedintelui).
In aceasta situatie, care este calea de urmat? Asociatia trebuie sa raspunda in scris la notificare? Va rugam sa ne dati un sfat.
IrinelF
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:14, 12 August 2010
Ce fel de spatiu este cel de la parter? Spatiu comercial asa construit initial sau amenajat dintr-un apartament?
Ce legatura are asociatia de proprietari cu acel spatiu? Proprietarul spatiului este membru al asociatiei de proprietari?
Cine e persoana care a contactat presedintele asociatiei?

Pentru stiinta Dv.: presedintele nu este si nici nu este asimilat functionarului.
Presedintele asociatiei este ales de prprietari si este platit (eventual) din banii proprietarilor, ii reprezinta pe proprietari si nu este obligat in niciun fel sa raspunda la somatii altele in afara tertilor cu care are asociatia contracte.


Ultima modificare: Joi, 12 August 2010
elga50, moderator
Multumesc pt. lamuriri.Este un spatiu comercial al unei persoane fizice (a locuit mai de mult in bloc) si l-a inchiriat persoanei care a venit cu solicitarea pt. a se acorda avizul; avizul este solicitat de primarie intrucat cei implicati in "problema cafenea" vor sa faca unele amenajari/modificari ale spatiului si probabil au nevoie de autorizatie de constructie. Asocierea presedinte-functionar a fost facuta (eronat) de cei care au trimis notificarea.
Intrebam daca acel spatiu a fost initial apartament sau nu.

Daca proprietarii nu sunt de acord cu functionarea unei cafenele - si bine fac, dupa parerea mea - nu pot fi obligati sa-si dea acordul, cu atat mai putin presedintele asociatiei care reprezinta interesele proprietarilor si nu este angajatul nici al primariei, nici al avocatului cu pricina si nici al persoanei care vrea sa deschida cafeneaua.

Sunt multe cazuri de functionare a patiseriilor, barurilor, cafenelelor...care au fost ingaduite fara ca proprietarii sa se uite in viitor, dupa care au avut regrete amarnice, plus ca nu mai pot scapa de aceste srl-uri din bloc. Mirosuri, zgomot, paranghelii etc.
A fost de la inceput spatiu comercial.
Este inclus in zestrea asociatiei de proprietari sau este extern?
Ce a functionat acolo inainte?

Alte discuții în legătură

Acord vecini ContSters63174 ContSters63174 Va rog sa-mi spuneti daca vreu sa deschid o cafenea la parterul unui bloc am nevoie de acordul tuturor vecinilor care locuiesc in acel bloc? (vezi toată discuția)
Închiriere spațiu cu destinație în cf ,,spațiu comercial'': am sau nu nevoie de acordul asociației de proprietari pentru autorizare? la primărie mi s-a dat un răspuns ambiguu spiriy2005 spiriy2005 Buna ziua, Intentionez sa inchiriez la parterul unui bloc un spatiu comercial (incadrat in cartea funciara ca spatiu comercial) si sa desfasor activitati de ... (vezi toată discuția)
Acord asociatie proprietari pentru functionare magazin la parterul blocului mirela_v mirela_v Buna ziua. Sunt presedinta unei asociatii de proprietari. Parterul blocului este prevazut, din constructie, cu magazin la parter. Proprietarul spatiului s-a ... (vezi toată discuția)