avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Închiriere spațiu cu destinație în CF ,,spațiu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Închiriere spațiu cu destinație în CF ,,spațiu comercial'': am sau nu nevoie de acordul asociației de proprietari pentru autorizare? La primărie mi s-a dat un răspuns ambiguu

Buna ziua,
Intentionez sa inchiriez la parterul unui bloc un spatiu comercial (incadrat in cartea funciara ca spatiu comercial) si sa desfasor activitati de alimentatie publica. Asociatia de proprietari nu este de acord cu acest lucru . Din ce am citit reiese ca nu as avea nevoie de acordul asociatiei pentru autorizarea spatiului ,acesta avand destinatie comerciala.
La primarie am primit un raspuns destul de ambiguu , dar mi-au solicitat si acordul asociatiei cu toate ca in ultima hotarare de consiliu local nu se specifica necesitatea acordului. Cand am invocat acest aspect cei de la primarie au spus ca au "omis sa treaca acordul asociatiei" cand vine vorba de alimentatie publica. Ce fac in acest caz ? Nu vreau sa inchiriez spatiul si sa nu pot sa il autorizez la primarie.
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: andrei2005 , utilizator 09:26, 15 Martie 2019
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa este:
Nu vreau sa inchiriez spatiul si sa nu pot sa il autorizez la primarie.


Acum sa va fac sa intelegeti cateva lucruri:
Un spatiu comercial cu destinatie alimentatie publica la parterul unui bloc de locuinte nu este intotdeauna ceea ce vor proprietarii, insa cunosc o multime de cazuri unde treaba merge ca pe roate. Cunosc un exemplu in Timisoara, unde planseul etajului 1 are o grosime de aproape 1 m (cu tot cu izolatia fonica speciala) si tot se aude cam tot ce se face pe-acolo, plus o multime de sicane care se fac intre proprietari si magazin in ceea ce priveste locurile de parcare, bariera...

Inainte vreme, asa s-au proiectat aceste blocuri - cu spatii comerciale la parter, dar aveau ca destinatie librarii, cosmetica-frizerii, mobila si tot asa, ceea ce inseamna cu totul altceva decat alimentatie publica - cu tot ceea ce inseamna: aprovizionare la ore "mici", tranteli de lazi, cutii, "vocalize" cat incape, apoi agregate frigorifice cu functionare continuua - ce sa va mai zic?
Avand in vedere cele spuse, trebuie neaparat sa aveti acordul as. prop., mai ales a vecinilor de la etajul 1 si eventual de la parter, daca aveti.
Fata de cele aratate, de obicei Primaria "o scalda", adica nu vrea sa se puna rau nici cu dvs. (deh, aduceti venituri la primarie), dar nici cu proprietarii - mai mult ca sigur ca sunt in cunostinta de cauza cu toate aceste aspecte - ca doar nu sunteti primul care solicita asa ceva.
Zic sa va ganditi bine la cele scrise - poate ca le si stiati deja. Puneti-va in situatia proprietarilor de-acolo si decideti.
Cu stima, A. Grecu
Am inteles punctul dvs. de vedere , dar reprezentantii asociatiei nici nu vor sa discute , practic ei conditioneaza proprietarul ce activitati are sau nu voie sa intreprinda pe proprietatea lui. Din discutiile cu presedinta asociatiei mi s-a sugerat sa caut un alt spatiu deoarece ei nu sunt de acord cu asa ceva.
In H.C.L este specificat orarul de functionare al unitatilor de alimentatie publica , obligatia solicitarii acordului asociatiei intervenind doar in cazul in care doresc functionare in alte ore decat cele prevazute de primarie. Practic cei de la primarie nu mi-au oferit nici un raspuns , doar aspectul "omiterii".
Legat de aspectele : miros , zgomot , mizerie , toate aste se incadreaza deja in profilul zonei ( zona in plina dezvoltare, cartier nou , put + fosa septica) Ma gandesc chiar ca le-as face un serviciu cu mirosul de mancare :)
Ideea este ca nu consider corect ca o asociatie de proprietari sa decida cum isi administreaza fiecare proprietatea privata (spatiu comercial) doar pe baza preventiei (gen : o sa fie miros , o sa fie zgomot..etc ,atributii care nu cad in sarcina lor ci mai degraba in sfera autoritatilor locale)
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Eu nu am facut decat sa va explic o anumita stare de lucruri si chiar v-am "invitat" ca sa va puneti in locul acelor proprietari - doar atat! Daca v-ar conveni dvs., ar trebui sa le convina si celor de acolo...
Sigur, dreptul dvs. la munca, la castigarea mijloacelor de trai, va apartine, ba chiar si decizia de a desfasura o anumita activitate comerciala. V-am spus, primaria, precum si organele sanitare la care mai trebuie sa apelati (probabil, tot pentru autorizari), au sa va ceara acordul as. prop.
Apoi, referitor la ultima dvs. fraza - aveti dreptate, dar este doar punctul dvs. de vedere:
Ideea este ca nu consider corect ca o asociatie de proprietari sa decida cum isi administreaza fiecare proprietatea privata (spatiu comercial) doar pe baza preventiei (gen : o sa fie miros , o sa fie zgomot..etc ,atributii care nu cad in sarcina lor ci mai degraba in sfera autoritatilor locale)

Ori, vedeti autoritatile locale, isi cam "spala mainile", ca sa vedeti ca am omis.... Au omis pe naiba. Au omis cu buna intentie, lasandu-va pe dvs. sa va descurcati.
In fine, per total si pana la urma, tot dvs. o sa decideti ceva in sensul celor discutate.
Stima, A. Grecu
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Aceeasi situatie a fost in zona in care locuiesc in Bucuresti. Blocul este dat in folosinta in anul 1979, la parterul blocului a functionat o alimentara, un centru de paine, un aprozar, o cofetarie (3 scari de bloc).
Dupa 1990 nu au mai rezistat aceste spatii comerciale decat cativa ani, dupa care si-au schimbat obiectul de activitate in sediu de banca, farmacie. In urma cu aproximativ 3-4 ani, fiind neocupat de cateva luni, zona este relativ centrala, a luat legatura cu proprietarul spatiului o firma care a dorit inchirierea locatiei pentru un supermarket.
Cei de la primarie i-au solicitat acordul asociatiei de proprietari, dar aceasta s-a opus din considerentele expuse de d-nul A. Grecu.
Doar ca dupa cateva saptamani de discutii, tocmai cand firma care dorea deschiderea supermarketului se gandea sa renunte la inchiriere, proprietarul spatiului comercial a "descoperit" ca in momentul in care blocul a fost dat in folosinta, in locatie a functionat o alimentara pentru multi ani. Si asa cei de la primarie i-au dat avizul de functionare fara ca sa mai ceara avizul asociatiei.
De atunci, supermarketul functioneaza cu program 6.30 - 22.30 fara sa aiba probleme.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce nu trimiteti o solicitare IN SCRIS la Primarie, sa va spuna alba sau neagra? In functie de raspuns veti lua o decizie.
Fiti fara grija, exista si hotarari mai aberante: daca eu vreau sa imi amenajez mansarda de la casa in birouri (fara a creste regimul de inaltime) trebuie sa am acordul de la toti vecinii de la casele din jur, desi exista peste 4m intre case...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord asociație proprietari danaddm38 danaddm38 Dețin un spatiu comercial la parterul unui bloc. Am avut un magazin de îmbrăcăminte -încălțăminte , dar doresc sa-i schimb destinația , să fac ... (vezi toată discuția)
Buna ziua la parterul blocului in care locuiesc , in bucuresti ... Chris CRISTINA Chris CRISTINA Buna ziua La parterul blocului in care locuiesc , in Bucuresti , sector 2 se afla un spatiu comercial este prevazut astfel din constructie .Din nefericire ... (vezi toată discuția)
Schimbarea destinatiei unui spatiu camercial Doldrums Doldrums Buna ziua. La parterul blocului in care locuiesc s-a deschis recent un restaurant in incinta unui spatiu comercial(a fost spatiu comercial de la ... (vezi toată discuția)