La parterul blocului in care locuiesc s-a deschis recent un restaurant in incinta unui spatiu comercial(a fost spatiu comercial de la construirea imobilului in 1987). Mentionez ca nu cunosc exact destinatia spatiului din evidenţele de cadastru şi carte funciară (sunt in curs de a afla) dar de-a lungul timpului acolo au fost doar firme care au avut activitati comerciale (magazin pentru pesti/acvarii, supermarket, birouri).
Intrebarea mea este daca intr-un astfel de spatiu comercial se poate deschide un restaurantfara nici un acord din partea vecinilor cu care spatiul se invecineaza direct? (domeniul de activitate alimentatie publica)
Din ce am citit pe acest forum am descoperit ca la fiecare schimbare de destinatie a unui spatiu (fie el si comercial) este necesar acordul vecinilor dar voiam sa imi indicati daca se poate legea (sau legile) care prevad acest lucru.
Stiu ca un spatiu comercial poate avea mai multe destinatii, dar cum se acorda acestea? De ex pentru ca un spatiu sa fie incadrat cu destinatie de alimentatie publica, banuiesc ca trebuie sa se indeplineasca niste norme (nu este doar la latitudinea celui care construieste ce scrie in acte).
Din punctul de vedere al legii asociatiilor de proprietari, schimbarea destinatiei unui spatiu comercial (spatiu cu alta destinatie decit cea de locuinta) se face conform art.40 din legea 196/2018. [ link extern ]
Am revenit cu informatii noi: spatiul in care s-a deschis restaurantul are destinatia in CF de Spatiu Comercial.
Citind putin despre procedurile de deschidere ale unui restaurant imi pare ca parerile sunt impartite:
- sunt unii care sustin ca destinatia de spatiu comercial include si restaurantele iar in acest caz cei de la restaurant nu mai au nevoie de nici un acord de la vecini (deoarece nu schimba destinatia spatiului), dar sunt si
- unii care spun ca un restaurant se incadreaza la alimentatie publica, intrucat mancarea se prepara in spatiul respectiv si atunci este necesara o schimbare a destinatiei spatiului.
Eu tind sa inclin spre faptul ca se produce o schimbare de destinatie. Care mai este rolul destinatiei de alimentatie publica daca destinatia de spatiu comercial este suficienta? Activitatea de prepararea de mancare presupune un cu totul alt grad de disconfort pentru vecini (miros, zgomot) fata de o activitate comerciala obisnuita (vanzare de bunuri).
Intrebarea mea este: este necesara schimbarea destinatiei din spatiu comercial in alimentatie publica atunci cand se deschide pentru prima data un restaurant intr-un spatiu comercial?
Poate un lucru important de mentionat este ca spatiul respectiv are destinatia de Spatiu Comercial (generic) din constructia blocului. Nu exista nici un fel de conventie intre proprietarul spatiului comercial si asociatia de proprietari referitoare la destinatia explicita a spatiului (alimentara, magazin pentru hrana animale, etc).