avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA pt. masina inmatriculata in alta tara.
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA pt. masina inmatriculata in alta tara.

Buna ziua,

Proprietarul masinii este cetatean german, rezident in Romania.
Masina este inmatriculata in Germania si are RCA facut in Germania.

Cand va expira RCA-ul, se poate incheia RCA in Romania, la o societate de asigurari de la noi?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 01:51, 15 August 2010
Asa cum e masina, nu. Dar, ca rezident roman, are dreptul sa isi inmatriculeze masina in Romania, si atunci poate sa faca polita de asigurare RCA la o sicetate de asigurari din Romania.
Av. Diana Andrasoni
Inmatricularea in Ro poate fi facuta si temporar, pe perioada sejurului, sub forma de inregistrare.
Ar mai fi solutia de a lua legatura ori direct cu emitentul RCA din Germania, ori cu reprezentantul acestuia din romania, pentru a gasi o modalitate de reinnoire de la distanta, sau printr-o persoana de acolo...etc.
Va multumesc.
ps. @nucus: varianta dvs. am incercat-o, insa asiguratorul din Germania zice ca nu mai poate asigura masina din pricina ca proprietarul este rezident roman.
Ar mai fi o varianta si anume sa-i acordati gazduire si sa-i facetiacte amicului german pe adresa dv. si sa-si inmatriculeze masina pe Romania dar taxele de inmatriculare nu sunt de loc mici la noi. Oricum aveti mai multe variante din care sa alegeti.
smeagull a scris:

Va multumesc.
ps. @nucus: varianta dvs. am incercat-o, insa asiguratorul din Germania zice ca nu mai poate asigura masina din pricina ca proprietarul este rezident roman.

Nu pot sa cred ca si in Germania exista superficialitati in cunoasterea profesiei si legislatiei aferente.Reiau principiul care guverneaza raspunderea civila auto: autovehiculul este cel care se asigura sin nu cel care il poseda/conduce.Acest autovehicul are un proprietar in documente si acest lucru reprezinta un reper de identificare, alaturi de marca,tip,serie caroserie,culoare etc.
Iata si legislatia ce prevede:
Art. 17. - (1) Dovada existentei asigurarii obligatorii RCA, in cazul
controalelor efectuate de autoritatile abilitate, in conformitate cu prevederile
art. 64 din Legea nr. 136/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, o
constituie:
...
- documentele internationale de asigurare de raspundere civila a vehiculelor,
eliberate de asiguratori RCA din strainatate, cu valabilitate pe teritoriul
Romaniei si numai pentru perioada mentionata in acestea, sau polita de asigurare de frontiera pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in afara Spatiului
Economic European si a Confederatiei Elvetiene.
(2) Pentru vehiculele care stationeaza in mod obisnuit intr-un stat membru,
placutele de inmatriculare atesta ca biroul national din statul membru este
garant al platii despagubirii
catre persoana prejudiciata intr-un accident de
vehicul.

Placutele de inmatriculare sunt ale unui stat in care stationeaza obisnuit vehiculul?
Sa vedem ce inseamna notiunea:

Art. 2. -; In intelesul prezentelor norme, termenii si expresiile de mai jos au
urmatoarele semnificatii:
1. teritoriu in care stationeaza in mod obisnuit vehiculul reprezinta:
a) teritoriul statului in care vehiculul este inmatriculat/ inregistrat
permanent ori temporar;
b) teritoriul statului in care s-a eliberat vehiculului un semn distinctiv, in
situatiile in care nu se solicita inmatricularea/inregistrarea unui anumit tip
de vehicul, dar vehiculul respectiv primeste un semn distinctiv similar
numarului de inmatriculare/inregistrare sau unei polite de asigurare de
raspundere civila auto;
...............
Raspunsul primit era valabil daca se vorbea despre o bicicleta, pentru ca numai atunci intervenea rezidenta:

c) teritoriul statului in care proprietarul sau utilizatorul vehiculului este
rezident permanent
, in cazurile in care pentru anumite tipuri de vehicule nu se solicita placuta de inmatriculare/inregistrare sau nu se atribuie un alt semn distinctiv;

Retoric: Daca n-ar fi asa, cum de s-au inmultit ca ciupercile masinile inmatriculate si modest taxate in Bulgaria, apartinand rezidentilor permanenti din Romania, care au grija pe langa impozit sa plateasca si RCA-ul tot acolo?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discriminarea rca, dar si preturi exagerate ! andrej andrej Nu vi se pare discriminator faptul ca persoanele sub 30 de ani platesc MULT mai mult pentru o asigurare ? In baza a ce au ajuns ei la concluzia ca persoana X ... (vezi toată discuția)
Dauna auto copac cazut lord_costin lord_costin Buna ziua, In urma cu 2 luni am avut parte de un eveniment nefericit. In urma unei vijelii un copac a cazut pe masina mea. Dauna se ridica la aproximativ ... (vezi toată discuția)
Rca in romania pentru masina inmatriculata in italia socrate1881 socrate1881 buna ziua.am o masina inmatriculata in italia pe numele meu si imi expira asigurarea pe 15 aprilie.pot sa ii fac o asigurare in romania(am deschis proces ... (vezi toată discuția)