Am cumparat un apartament de la o societate de stat. Contractul de vanzare cumparare a fost intocmit in octombrie 2006, in baza decretului nr. 61/1990, asadar nu la un notar, ci doar cu stampila unitatii (nefiind necesar acordul asociatiei de proprietari, acesta fiind prevazut expres doar la contractele autentice).
Inaintea mea in apartamentul respectiv a stat alt chirias. Acesta a acumulat datorii la intretinere foarte mari. In 2004 CHIRIASUL acesta (deci nu societatea proprietara) a fost actionat in judecata de asociatie. In urma procesului s-a obtinut o hotarare judecatoreasca care obliga CHIRIASUL sa plateasca 150 de milioane lei vechi ( 100 de mil. debit si 50 mil. penalitati aferente perioadei 2002-2004). Chiriasul acesta a mai ramas in apartament pana in iulie 2006, perioada in care a mai acumulat 100 de milioane datorii la intretinere. Deci in total 250 de milioane - datorii existente la data cumpararii apartamentului (135 mil debit si 115 mil. penalizari). In contractul de vanzare cumparare nu s-a stipulat ce se intampla cu aceste datorii, deoarece asociatia a refuzat sa comunice care dintre aceste debite privesc proprietarul si a refuzat punerea in executare a hotararii judecatoresti (motivand ca persoana nu este solvabila). Societatea vanzatoare mi-a pus la dispozitie hotararea judecatoreasca de care am vorbit si cei de acolo mi-au spus sa ma inteleg cu asociatia. A trecut deja un an: asociatia imi cere sa achit toata datoria, care intre timp a crescut la 300 de mil (din care 135 de mil. reprezinta debit, ramas acelasi, deoarece am achitat facturile lunar si 165 de mil. penalizari), si refuza in continuare sa il execute silit pe CHIRIAS si a refuzat de asemenea sa primeasca oferta mea de a achita doar sumele care nu se regasesc in hotararea judecatoreasca.
As dori sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1) Ce pot face in aceasta situatie? Cum pot obliga asociatia sa puna in executare hotararea judecatoreasca?
2) Penalitatile calculate de asociatie(165 de mil.) depasesc debitul la care au fost calculate(135 mil.). Este legal?
3)Am fost amenintat de cei de la asociatie ca vor ataca contractul de vanzare cumparare, care s-a facut fara a se stabili situatia datoriilor. Pot sa faca acest lucru? Mentionez ca nu era instituit privilegiu imobiliar si nu este instituit nici in prezent. Multumesc!
Problema e ca datoriile apar in continuare in dreptul apartamentului meu si cresc in fiecare luna cu 4 milioane. De aproape 2 luni de zile s-a oprit apa calda din bloc. Cei de la asociatie ii trimit pe oamenii care se plang la usa mea...ca eu nu mi-as plati datoriile la intretinere. As vrea sa sting intr-un fel diferendul asta dar nu stiu cum.
Nu imi permit sa platesc intreaga suma, dar as putea sa platesc o parte, insa mi-e teama ca astfel vor spune ca imi asum intregul debit.
Vine iarna si ma apuca disperarea ca nu va fi caldura si deja sunt persona non grata in bloc.
M-am gandit sa dau in judecata asociatia, dar stiu ca procesul va dura destul de mult.
e intradevar vina asociatiei care a chemat in judecata chiriasul in loc sa cheme in judecata proprietarul.:O
Dar mai e o problema. Orice proprietate asupra unui bun imobil se face prin act autentic, deci la notar, daca nu e pe faliment sau executare silita.#-o
Totusi asociatia ar putea sa inceapa executarea asupra chiriasului, daca acesta lucreaza sau are bunuri.#-o
Va rog sa cititi:
Legea nr. 85/2002: Art.7. Locuintele construite din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, altele decat locuintele de interventie, vor fi vandute titularilor contractelor de inchiriere, la cererea acestora, cu plata integrala sau in rate a pretului, in conditiile Decretului-lege nr. 61/1990 si ale prezentei legi.
Decretul lege nr. 61/1990: ART. 19 - Contractul de vinzare-cumparare, procesul-verbal de predare-primire a locuintei si contractul de imprumut, incheiate in conditiile prezentului decretlege, au valoare de inscrisuri autentice si constituie titluri executorii.
ART. 16 - Contractul de vinzare-cumparare, procesul-verbal de predare-primire a locuintei si, dupa caz, contractul de imprumut dovedesc dreptul de proprietate asupra locuintei cumparate in conditiile prezentului decret-lege si constituie titlu de proprietate.