Buna Ziua,
Situatie:Un chirias, se muta in locul altui chirias si apoi solicita adeverinta de la asociatie din care sa rezulte ca nu exista debite restante fata de asociatia de proprietari pentru a putea cumpara apartamentul. Avand in vedere ca pentru acel apartament existau debite restante ale fostului chirias, nu se elibereaza adeverinta. Totusi, intre proprietar (care este o societate comerciala) si ultimul chirias se incheie un contract de vanzare cumparare.
Problema : Daca la momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare, cumparatorul stia de existenta datoriilor fata de asociatia de proprietari, se pot recupera aceste restante de la el? Se poate considera ca, in lipsa unui act contrar, cumparatorul a preluat odata cu apartamentul toate sarcinile si debitele acestuia?
Va multumesc
NU.
În contractul de vânzare-cumpărare trebuie inserată clauza prin care cumpărătorul acceptă în mod expres să preia bunul şi să achite datoriile acestuia la Asociaţia de proprietari. Dacă o astfel de clauză nu este inserată în mod expres, cumpărătorul nu poate fi obligat a achita acele datorii.
În cazul în care a fost încheiat în formă autentică acel contract de vânzare-cumpărare, fără a se depune de la Asociaţia de proprietari adeverinţa din care să rezulte că nu se datorează nimic la asociaţie pentru acel imobil, contractul este lovit de nulitate.
Conform art. 20 din Legea nr. 230/2007:
Art. 20. - (1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator. ;)