avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general bilant 30 iunie 2010
Discuție deschisă în Contabilitate în general

bilant 30 iunie 2010

Buna ziua,
Am o problema la care nu gasesc raspuns nici cum.
Sunt contabil la un srl infiintat in martie 2009, deoarece am iesit de pe bancile facultatii unde nu se invata decat depunerea situatiilor financiare la sfarsitul anului, nu am stiut ca se depun semestrial la anaf.
Actualmente am depistat greseala, am fost la anaf si am depus pentru 30 iunie 2010 si ca un om corect am intrebat daca pot sa depun si pentru iunie 2009 caci chiar nu am stiut, zic poate primesc o avertizare sau amenda minima.(am depus situatiile anuale la registru pentru 2009)
Am intrt la seful anaf si iam explicat, mi/a zis minim 1500 lei si daca venim in 48 de ore ne face reducere 750 lei(de zici ca suntem la poarta pietii)
pe iunie 2009 firma avea venituri totale 2000 lei
cheltuieli totale 2509 lei
si am totul la zi platit si depus.
conform legii contabilitatii nu vad nici o logica a CELOR SPUSE DE LA SEFUL ANAF art 41 (2) e sau f si art 42

Va rog frumos un sfat (stiu ca tinerii nu sunt apreciati astazi dar unii chiar vor sa/si faca treaba cat se poate de bine si corect)
Cel mai recent răspuns: allutza , utilizator 11:00, 13 August 2010
allutza a scris:

Am intrt la seful anaf si iam explicat, mi/a zis minim 1500 lei si daca venim in 48 de ore ne face reducere 750 lei(de zici ca suntem la poarta pietii)

Seful despre care vorbiti v-a dat explicat corect modul de aplicare a sanctiunii .
Asa prevede legea contabilitatii , exact asa v-a informat .
Este vorba de art 42 pct 7 care are urmatoarea prevedere :
(7) Contravenţiilor prevăzute la art. 41 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

OG 2/2001 are la randul ei urmatoarea prevedere :
Art. 28 - (1) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal. În actul normativ de stabilire a contravenţiilor această posibilitate trebuie menţionată în mod expres. Termenele statornicite pe ore încep să curgă de la miezul nopţii zilei următoare, iar termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.

e un pic cam aspra concluzia dvs : nu e vorba de negociere "ca la piata "ci de aplicarea in practica a celor doua temeiuri legale , coroborate .
Va multumesc pentru timpul acordat.
Mi/am dat seama ca gresesc datorita naivitatii mele ca inca mai exista perfectiune.
In aceeasi lege a contabilitatii dupa multe recitiri am gasit si raspunsul si totusi am ramas cu goluri, va zic cateva articole de curiozitate sa vedeti ca sunt confuza:

art.41.Constituie contranventii la prevederile prezentei legi urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni...1,2(a,b,c,d,e,f,g,h), 3,4,5,6.
art.42.(1) Contraventia prevayuta la articolul 41 (1,2) se sanctioneaya cu amenda......
pentru art.41, pct.2 lit.f cu amenda de la 500 la 1500 lei,.....................Criteriile in functie de care se stabileste nivelul amenyii se coreleaya cu nivelul cifrei de afaceri, dupa caz.
art.42 (2).Amenda pentru neindeplinirea obligatiei prevayute la articolul 41. pct 2 lit f este de 1000 la 3000 lei, daca perioada de intarziere pentru intocmirea si depunerea situatiilor financiare periodice este cuprinsa intre 15 si 30 de yile lucratoare, si de la 1500 la 4500 daca perioada de intarziere depaseste 30 de yile lucratoare.
art 42(7) a ceea ce ati spus dumnevoastra mai sus, acel termen de 48 ore.

Acesta este riscul meseriei sper sa ma resemnez.
Buna ziua

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda marian barbu marian barbu daca nu depun bilantul pentru 30 06 2009 pentru ca nu mai imi permit sa platesc contabilul o sa primesc amenda? amenda este contraventionala sau penala? (vezi toată discuția)
Bilant contabil ContSters22096 ContSters22096 care este sanctiunea pt nedepunerea bilantului la ORC pana la 13 august? (vezi toată discuția)
Nedepunere bilant la termen genereaza amenzi? darkangl_ro1 darkangl_ro1 Conform noilor reglementari contabile , as dori sa stiu care sunt amenzile , daca nu depun bilantul la timp, pana pe 25 mai? Va multumesc. (vezi toată discuția)