avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Insolventa

Buna tuturor

In urma cu aproximativ o luna, firma la care lucra prietena mea a intrat in insolventa si ca atare i-a fost desfacut contractul de munca, la fel ca si celorlalti angajati. A fost numit si un administrator judiciar, s-a stabilit si data adunarii creditorilor, etc.
Insa toti angajatii si-au primit doar o parte din salarii, urmand ca restul sa il primeasca cat mai repede. Numai ca de atunci (de luna trecuta), administratorul judiciar ii tot duce cu vorba: ba ca saptamana viitoare vor fi platiti si restul de bani, ba peste doua saptamani iar mai nou le-a spus ca el nu poate plati restantele din salarii din cauza ca nu sunt bani si ca oricum datoriile fata de creditori au intaietate. Si nu o sa le plateasca nici zilele de concediu ramas. Ea acum si-a depus dosarul pentru somaj.
Restul de bani pe care ii are de primit nu reprezinta nici o suma foarte mare dar nici una de neglijat in conditiile socio-economice de astazi.
Ce s-ar putea face pentru a-l determina pe administrator sa ii plateasca restul de bani? Poate are dreptate ca nu sunt bani, insa acest lucru nu ar trebui sa fie o piedica in calea platii resturilor salariale. Ce ne sfatuiti sa facem in aceasta privinta?

Multumesc frumos.
Ultima modificare: Vineri, 13 August 2010
bogzy83, utilizator
Cel mai recent răspuns: bogzy83 , utilizator 10:37, 18 August 2010
Creantele salariale sunt prioritare in fata celor ale creditorilor!
Deci adm acela ii dezinformeaza. Va sfatuiesc ca prietena dvs sa urmareasca termenele procesului de insolventa la tribunal si mai ales la arhiva tribunalului sa ceara dosarul pentru a verifica daca acest adm i-a trecut toti banii care ii mai are de incasat in tabelul creantelor.
Multumesc frumos pentru raspuns. O sa ii spun prietenei mele ce mi-ati recomandat.
Buna diminieata,
Creantele izvorate din raporturile de munca,au rangul 2 in ordinea de plata a creantelor,conform art.123 din LEGEA nr.85/2006. Dupa onorariile expertilor si cheltuielile de procedura .
Marius Bote .
Am revenit cu cateva intrebari din partea prietenei mele, ca raspun la articolul publicat astazi la adresa: www.avocatnet.ro/content/art... .
Mai jos o sa redau mesajul ei.

In articolul dumneavoastra "Ce se intampla cu datoriile unei firme in faliment?" din data de 18 August 2010, spuneti ca pe locul 2 in ordinea platilor se afla "Creantele izvorate din raportul de munca". Puteti detalia putin acest aspect? De exemplu, eu am zile de concediu neefectuat, iar lichidatorul mi-a comunicat faptul ca banii pentru acele zile nu ii voi vedea niciodata.
In ce priveste sumele neincasate pentru zilele lucrate, am constatat faptul ca s-au facut niste plati, dar intr-un mod preferential. Unii colegi au primit o suma mai mare, altii mai mica, altii deloc.

In plus, in pachetul nostru salarial erau incluse si bonuri de masa. Ce se va intampla cu acestea?

Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu neplatit in insolventa disponibilizatoltchim disponibilizatoltchim Va rog sa imi spuneti daca pe timpul insolventei administratorul judiciar poate trece la masa credala datoriile curente, creante izvorate dupa instituirea ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii restante. Elusha Elusha Firma la care am lucrat a intrat in insolventa, si am restante 5 luni în care nu mi-am primit salariul. Momentan sunt in preaviz, dar urmeaza sa se termine si ... (vezi toată discuția)
Inscriere masa credala fost salariat brendissima brendissima Daca firma a intrat in insolventa (exista hot de deschidere, nu s-a facut inca nicio opozitie, si se va face reorg judic, dar s-au fixat deja termenele), cum ... (vezi toată discuția)