Se intocmeste un contract de cesiune parti sociale autentificat la notar sau atestat de un avocat care se depune la ONRC.
Partile sociale pot fi cesionate la valoarea lor nominala (valoarea trecuta in Actul Constitutiv al societatii), sau la o valoare mai mare asupra carora partile cad de acord, insa - pentru ca tranzactia sa fie opozabila tertilor - cesiunea trebuie inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul in raza careia se afla sediul societatii, urmand ca Hotararea AGA (sau Decizia Asociatului Unic, dupa caz) sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Contractul de cesiune se depune impreuna cu actul constitutiv actualizat la ONRC.
merge si contract de cesiune neautentificat.Pe langa Hot AGA sau Decizia Asoc Unic se mai face Act aditional la actul constitutiv, dosar cu sina, 5 timbre de 0.15lei, cerere de la Reg Com si mai ales taxe cam 500lei.
Mda, cateva precizari.
Intrucat activitatea de la ORC a fost preluata de catre directorul ORC, nu mai este nevoie de timbre judiciare, cererile nu se mai solutioneza de judecatori ci de catre persoane desemnate de catre director.
Nu este nevoie nici de act aditional la actul constitutiv intrucat acesta trebuie actualizat si este suficient sa faci decizia asociatului unic/ hotararea AGA, dupa caz.
Daca partile sociale vor fi cesionate la o valoare mai mare decat valoarea nominala se plateste impozit si se depune la dosar dovada ca s-a platit.
In ceea ce priveste procedura, legislatia a fost modificat si difera:
a) daca prin cesiune nu intra un asociat strain de societate (atentie, nu conteaza dc este cetatean ro sau strain, pers fizica sau juridica) se urmeaza vechea procedura (se depune dosarul, termen de solutionare in 2 zile si eliberarea peste alte 2 zile - in cazul in care dosarul este OK);
b) daca intra un asociat strain de societate, se depune numai decizia asociatului/hotararea aga, dp caz si contorul de cuvinte, se publica in M.O. si dp 30 de zile de la publicare se vine cu etapa a II - a cand se vor depune si celelalte acte, in conditiile in care nu face nimeni opozitie cum ar fi Administratia Financiara.
Sper ca nu te-am bagat mai rau in ceata :)
Bafta!