avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cum pot iesi dintr-o societate care are datorii la stat
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cum pot iesi dintr-o societate care are datorii la stat

Buna ziua,
va rog sa-mi spuna cineva cum pot iesi dintr-o societate,fiind asociat cu 50%, care sunt pasii de urmat.Societatea are datorii la stat,care sunt facute de asociatul meu, eu fiind pensionat de vreo 8 ani, si nu am mai participat la activitatea firmei,ramanand doar cu numele in societate.Mentionez ca sediul societatii este la mine acasa.Asociatul este de acord sa ma retrag din societate.Nu vreau sa raspund eu pentru datoriile firmei.Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Cel mai recent răspuns: elena badea , utilizator 17:18, 27 Octombrie 2011
Puteti sa cedati partile sociale asociatului deja existent sau altei persoane.
Acte necesare pentru demararea procedurii de excludere asociati:
copie CI asociat/i
stampila societatii
act constitutiv-cu modificarile ce intervin

Hotararea AGA prin care se hotaraste cesiunea totala sau partiala a partilor sociale, trebuie depusa in termen de 15 zile de la emiterea sa la registrul comertului unde isi are sediul social ,societatea comerciala.
Registrul comertului transmite, pentru publicare, hotararea catre monitorul oficial.
De asemenea registrul comerului va transmite in mod obligatoriu,pe cale electronica, hotararea AGA, Agentiei nationale de administrare fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.
Din momentul publicarii, timp de 30 de zile creditorii sociali si orice alte persoane prejudiciate prin hotararea asociatilor privitoare la transmiterea partilor sociale pot formula o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige , dupa caz, societatea sau asociatii la repararea prejudiciului cauzat, precum si, daca este cazul, atragerea raspunderii civile a asociatului care intentioneaza sa isi cedeze partile sociale.
In lipsa opozitiilor, cesiunea de parti sociale va opera la data expirarii termenului de opozitie prevazut la art 62 si, daca au fost formulate opozitii de la data comunicarii hotararii de respingere a acestora.
Actul de transmitere a partilor sociale si actul constitutiv actualizat cu datele de identificare a noilor asociati vor fi depuse la registrul comertului pentru inregistrarea lor.

In concluzie, in momentul in care veti dori sa cesionati partile sociale catre o alta persoana va trebui sa asteptati intai 30 de zile, de la momentul in care depuneti hotararea AGA in care se hotaraste cesiunea si abia dupa ce trece termenul de 30 de zile ,daca nu s-au formulat opozitii sau, desi formulate ,acestea au fost respinse prin hotarare judecatoreasca se vor putea depune contractul de cesiune si actul constitutiv actualizat, la registrul comertului.
In cazul in care faceti cesiunea altei persoane si nu coasociatului se verifica existenta datoriilor existente.
Consultati si actul constitutiv al societatii cu privire la cesiune.
Va multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura cesiune/vanzare parti sociale ally123 ally123 Care este procedura de cesiune si cea de vanzare a partilor sociale catre unul din asociati? In cazul de fata exista 2 asociati care detin 50%-50%. Am ... (vezi toată discuția)
Cesiune Alexandru Arsu Alexandru Arsu Buna seara, Intampin urmatoarea problema: Se da un SRL cu asociat unic si 4 persoane implicate in aceasta poveste. A este primul asociat. Pe 01.05 acesta ... (vezi toată discuția)