avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bonuri de masa in timpul preavizului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bonuri de masa in timpul preavizului

Luni mi depun demisia de la locul actual de munca, unde beneficiez de catering in valoare de 20 lei/zi. (Nu ni s-au dat bonuri de masa, dar putem comanda mancare de la restaurant, in valoare de 20 lei /zi, suma platita de catre firma la finalul lunii).

Intrebare: mai pot beneficia de catering / contravaloarea 20 lei/zi, in timpul celor 15 zile de preaviz (demisie)?

Mentionez ca firma la care lucrez nu ma obliga sa vin la lucru in timpul celor 15 zile de preaviz..
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:59, 15 August 2010
pana la urma ,care raspuns este corect? 20 de zile sau 15 zile si deasemenea,stiam ca doar la concediere se dau cele 4 ore,nu si la demisie. La demisie se lucreaza normal,8 ore. Imi cer scuze dar trebuie sa stie omul corect si clar.Ce primeaza,Codul muncii sau CCMN
in caz de concediere minim 20 zile lucratoare
in caz de demisie 15/30 zile calendaristice, deci daca nu aveti functie de conducere preavizul este de 15 zile calendaristice
Retineti din practica judiciara asa:
Legea 53/2003, Codul muncii, a suferit cateva modificari la aparitia Contractul Colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010.
Art. 74 din CCMN este unul din articole care aduce modificari la Codul muncii.
Din lecturarea acestui articol, veti observa in primul rand ca termenul de preaviz este de 20 de zile, iar in al doilea rand legea nu distinge intre modurile in care s-au incheiat raporturile de munca intre parti, demisie sau concediere (vezi pct. 1 litera "c").
Marea majoritate a angajatorilor nu cunosc toate prevederile acestui CCMN si merg pe prevederile Codului muncii, dar cand se ajunge in instanta, raman uimiti de solutiile judecatorilor, care considera aplicabile prev. CCMN in fata CM.
Chiar asa ? ... oare un CCMN poate modifica o lege ? ... Legea este clara in ceea ce priveste incetarea c.i.m. prin demisie ... demisia nu este aceeasi cu concedierea .

Pentru concediere , termenul de preaviz este de 20 de zile lucratoare. In acest caz, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

Pentru demisie, termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
Maestre, va contraziceti singur.
Spuneti ca primeaza legea, dar apoi dati citate din CCMN?
Singurul loc in care se vorbeste de cele 20 de zile de preaviz este in CCMN, apoi singurul loc in care se vorbeste de cele 4 ore reducerea programului, tot in CCMN.Corect?
Si atunci de ce pentru concediere ma duceti in CCMN, iar pentru demisie in Lege?
De ce le amestecati, asa dupe ureche?
V-am dat exemplu din practica instantelor, daca se intrepatrund sau se contrazic prevederile celor doua acte normative, se aplica in mod unitar prevederile CCMN.
Si stiti destul de bine ca ultimul act normativ aduce modificari celui mai vechi.
Codul muncii = 2003, CCMN = 2006, cu aplicabilitate 2007-2010.
Ultima modificare: Duminică, 15 August 2010
Marcel Mihalache, Avocat

Alte discuții în legătură

Perioada preaviz mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Imi puteti da si mie reglementarea legala prin care perioada de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 de zile calendaristice? Va ... (vezi toată discuția)
De cate zile de preaviz beneficieaza angajatul la concedierea conform art. 65 codul muncii? kathyalu kathyalu de cate zile de preaviz beneficieaza angajatul la concedierea cf art. 65.1? 15 zile lucratoare sau 20 zile lucratoare? (vezi toată discuția)
Concediere ANISOARA GHERGHINA ANISOARA GHERGHINA Care este perioada de preaviz acordata in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului? (vezi toată discuția)