avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebari legate de contract de scolarizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebari legate de contract de scolarizare

Buna seara,

Sunt angajat cu CIM la un SRL din data de 3 august 2010, iar anul acesta am fost admis la facultatea de contabilitate si informatica de gestiune din cadrul ASE Bucuresti ( invatamant la distanta ). In urma discutiilor purtate cu angajatorul acesta este de acord sa incheiem un contract de scolarizare prin care sa imi plateasca taxele de scolarizare, cazarea si eventual diurna, insa am unele nelamuriri legate de legalitatea anumitor aspecte:

1) Structura anului universitar pentru studentii la ID este urmatoarea : 4 saptamani de cursuri, 3 saptamani de studiu individual, iarasi cateva saptamani de cursuri, iarasi studiu individual, 3 saptamani sesiunea, etc. ( prin cursuri se inteleg "activitati tutoriale" la care prezenta este optionala ). Intrebarea mea este daca legea ii permite angajatorului sa imi deconteze cazarea pe toata durata anului universitar sau sa imi deconteze doar chiria saptamanilor aferente perioadelor in care am cursuri/examene.

2) Eu intentionez sa inchiriez o garsoniera: cine ar trebui sa fie titularul contractului de inchiriere ? ( firma sau angajatul ) Totodata este necesar ca acest contract sa fie legalizat de un notar sau poate fi facut si sub forma unui act de mana?

3) Legal, ar putea aparea vreo problema datorita perioadei relativ mari ale studiilor? ( 3 ani )

4) Codul muncii prevede la art. 94 faptul ca : "(3) Dacă participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesională presupune scoaterea integrală din activitate, contractul individual de muncă al salariatului respectiv se suspendă, acesta beneficiind de o indemnizaţie plătită de angajator, prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz. ". Considerand ca nu voi avea cursuri zilnic si voi avea si perioade de studiu individual, CIM poate fi suspendat pe toata perioada de 3 ani sau ar trebui suspendat doar pe acele perioade in care am cursuri/examene ? - Mentionez faptul ca, fizic, eu voi sta pe toata durata anului universitar in Bucuresti si nu voi lucra efectiv.

5) Considerand ca sunt proaspat absolvent al liceului, firma doreste sa beneficieze de subventii in baza art.80 din legea nr.76/2002. Intrebarea mea este daca firma poate beneficia de aceste subventii daca CIM va fi suspendat pe perioada studiilor? Codul muncii prevede ca "(4) Pe perioada suspendării contractului individual de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (3), salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat. " asadar pot concluziona ca, chiar daca CIM va fi suspendat, firma ar putea fi indreptatita sa primeasca aceste subventii, dar nu stiu daca exista vreo alta prevedere legala care sa reglementeze acest fapt.

Va multumesc mult pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:13, 14 August 2010
Incheiati contractul. Consilierul juridic al firmei stie ce are de facut. Nu vor pierde nimic, iar dv. veti ramane sa lucrati ca specialist in firma dupa terminarea studiilor.
Bafta multa la fac.!
De incheiat voi incheia contractul, dar doresc ca acesta sa fie 100% legal pentru a evita eventualele probleme atat pentru mine cat si pentru angajator. Doresc sa mentionez ca este vorba de un SRL mic, cu 5 angajati, care nu dispune de un consilier juridic, acesta fiind si motivul pentru care as dori anumite sfaturi sau lamuriri legate de aspectele mentionate in postul initial.
Cel mai bun contract este cel prin care angajatorul va ofera o bursa privata...Contractul poate contine clauze prin care sa se stabileasca obligatia beneficiarului de a lucra dupa finalizarea studiilor, prin angajare pe o anumita perioada, pentru persoana juridica sau fizica ce acorda bursa privata, dar numai pe un post corespunzator studiilor absolvite.
Cuantumul lunar al bursei private trebuie sa acopere cel putin masa, cazarea si cheltuielile de întretinere, fara a se situa sub nivelul salariului minim pe economie.
In principiu pe mine m-ar favoriza daca as incheia un contract de bursa privata insa nu cred ca aceasta cheltuiala ar fi deductibila din punct de vedere fiscal, art. 5,6,8,9 care faceau referire la deductibilitatea acesteia fiind abrogate prin legea 343/2006.

Totodata s-a modificat si articolul 4 la care faceati referire:
freeelis a scris:

Cuantumul lunar al bursei private trebuie sa acopere cel putin masa, cazarea si cheltuielile de întretinere, fara a se situa sub nivelul salariului minim pe economie.


„Art. 4. – Cuantumul lunar al bursei private va fi stabilit de către cel care acordă bursa sau de altă persoană juridică sau fizică desemnată de acesta.” ( legea 15/2007 )

Referitor la bursele private, stiti cumva daca exista vreo alta lege care sa mentioneze ceva de deductibilitiatea acestor cheltuieli?
OMEF 2025/2008 – Deducerea cheltuielilor cu economisirea pentru locuinte si restituirea cheltuielilor cu bursele private
1. Persoanele fizice care au realizat venituri din salarii si au efectuat in cursul anului cheltuieli pentru acordarea burselor private, conform Legii nr. 376/2004 privind bursele private, cu modificarile ulterioare, pot solicita restituirea acestora, in limita sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii.
În situatia contribuabililor care au solicitat restituirea cheltuielilor cu bursa privata si au optat si pentru virarea unei sume din impozitul anual pe veniturile din salarii pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult, potrivit legii, suma totala luata in calcul este limitata la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii, avand prioritate cheltuielile efectuate in cursul anului de raportare cu bursa privata.
2. Restituirea cheltuielilor admise cu bursele private se efectueaza de organul fiscal competent definit la cap. I pct. 2, la solicitarea persoanei fizice care a efectuat cheltuielile cu bursele private.
3. Solicitarea se face de catre contribuabil prin depunerea la organul fiscal competent a formularului 230 “Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ”, cod 14.13.04.13, completat in conformitate cu instructiunile prevazute de Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 2.371/2007 .
4. Pe baza documentelor prezentate de contribuabil si a datelor din evidenta fiscala, organul fiscal competent stabileste suma de restituit, avand in vedere impozitul anual pe veniturile din salarii realizate in cursul anului, la functia de baza si in afara functiei de baza (din fisele fiscale si declaratiile privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania).
Restituirea sumei reprezentand cheltuieli admise cu bursele private se efectueaza prin emiterea Deciziei privind restituirea sumelor reprezentand cheltuieli cu bursele private, cod 14.13.02.13/b.
În vederea efectuarii restituirii, organul fiscal competent verifica datele din evidenta analitica pe platitori, sub aspectul existentei unor obligatii fiscale neachitate inregistrate de catre contribuabil si restituie, in termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere, cheltuielile admise cu bursa privata numai dupa efectuarea compensarii acestora cu eventualele obligatii fiscale restante.
Decizia se emite in doua exemplare:
a) un exemplar se comunica contribuabilului, potrivit legii;
b) un exemplar se pastreaza la dosarul contribuabilului.
5. În situatia contribuabililor care solicita si deducerea cheltuielilor pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, cheltuielile admise cu bursa privata si/sau suma de virat pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult se stabilesc dupa acordarea deducerii cheltuielilor pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, pe baza impozitului anual recalculat (rd. 4 din formularul 252).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formular 230 plafonat??? mihaelaardelean mihaelaardelean Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o nelamurire. Suma de 2% din impozitul pe venit anual pe care il redirectionez catre o anumita asociatie e plafonata la 300 ... (vezi toată discuția)
Ajutor financiar nikescu nikescu Cum poate fi ajutat un student roman, care studiaza in strainatate, astfel incat suma sa fie deductibila fiscal ? Se incheie contract intre persoana juridica ... (vezi toată discuția)
Firma angajeaza student laura-jurist laura-jurist buna ziua o SC doreste sa angajeze un student, dupa ce acesta isi va termmina studiile. in acest sens decide sa ii plateasca o parte din costurile ... (vezi toată discuția)