avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reducere cu 25% a indemnizatiei de risc maternal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reducere cu 25% a indemnizatiei de risc maternal?

Am primit astazi indemnizatia de risc maternal in cuantum mai mic cu 25% fata de luna trecuta... Am sunat la angajator si mi s-a spus ca asa e corect, ca asa se calculeaza acum, brutul pe ultimele nu stiu cate luni, se face media si se scade 25% din aceasta suma. E corect? Am cautat in legea 118 / 2010 si nu am gasit nicaieri mentionat expres de reducerea cu 25% si a IRM.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:53, 17 August 2010
1. Consider ca este ilegal sa se diminueze indemnizatia pentru concediu medical. Asa ceva nu este prevazut in Legea 118/2005:
2. Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se calculeaza ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare (OUG 158/2005, art.10).
3. Deci peste 1-6 luni, si in continuare, aceasta indemnizatie va fi diminuata de doua ori?
Raspunsul, verbal deocamdata, primit de la angajator, a fost ca un articol din L118 / 2010 spune clar ca se diminueaza cu 25% TOATE veniturile obtinute de angajati. Din cate stiu eu, indemnizatia de risc maternal este platita integral de la bugetul de stat, adica de la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Ma gandesc ca este posibil ca angajatorul sa fi primit de la CAS banii pentru aceasta indemnizatie si sa fi retinut el, cu de la sine putere, inca 25%...

Am mai conversat cu un prieten aflat in concediu medical si lui nu i s-au scazut din bani.
1. De ce nu v-a spus si care este acel articol?!
2. Chiar daca ar fi asa cum spune angajatorul, tot nu se poate diminua indemnizatia pentru incapacitate de munca din motivele prezentate de mine anterior.
3. Banii de la Casa de Sanatate ii primeste dupa ce va plateste concediul medical (sau ii retine din sumele ce le are de platit la CASS).
Multumesc pentru raspunsuri!

Nu stiu cum e mai bine de procedat, angajatii de la salarizare sunt (convenabil) in concediu in luna august, deci n-am cu cine sa ma cert... Pe langa ei ar mai fi doar un jurist care sustine sus si tare ca el n-are nimic de-a face cu scaderea mentionata de mine.

Ma gandesc sa depun o cerere catre conducerea unitatii pentru a mi se vira diferenta de bani. Am trimis astazi si un mail catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, sa am si oaresce hartie oficiala anexata la cerere. Si ma gandesc foarte serios sa reclam situatia la CJAS. Din cate am inteles dintr-un alt raspuns tot de dumneavoastra scris, domnule Valeriu, calculul si eliberarea incorecta a indemnizatiilor de catre angajator constituie contraventie si se poate sanctiona cu o mica amenda. Procedez corect oare?
Mentionez ca nu vorbim de sume mari, ca poate nu m-ar fi deranjat sa ni se ia 500 de lei dintr-o indemnizatie de 2.000, insa ca sa va faceti o idee va pot spune ca suma retinuta cu titlul de "reducere cu 25%" e de ~ 200 de lei.
Da, puteti face o sesizare la Casa de Sanatate si sa vedeti ce va raspunde.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere 25% miha02 miha02 Buna ziua, Am o mare rugaminte in legatura cu aplicarea Legii 118 / 2010. Intrebarea este: 25% se scad din indemnizatiile pentru incapacitate temporara de ... (vezi toată discuția)
Concediu sarcina si lauzie iulie 2010 venturas venturas Incepand din 1 iulie , se reduce valoarea pentru concedu de sarcina si lauzie ? Se aplica pentru acest tip de concediu reducerea cu 25% ? Ce impozite se ... (vezi toată discuția)
Plata concediu prenatal(sarcina si lauzie)conform legii 118/2010 sce76 sce76 Avand in vedere ca acest concediu este concediu medical, cu codul 08 si se calculeaza ca fiind 85% din media ultimelor 6 luni, mai este supus reducerii cu ... (vezi toată discuția)