Buna ziua,
Imi poate spune cineva daca este corect sa apara lunar pe factura pretul serviciilor prestate din care sa se scada o anumita suma datorata de pfa beneficiarului de servicii pt utilizarea bazei sale materiale?
Buna,
Daca am inteles bine, PFA emite o factura de 1000 RON, iar tu ii platesti, de ex, 800 RON, fiindca 200 se considera a fi cval folosirii bazei materiale.
Nu e corect: factura se intocmeste avand la baza contractul de prestari -servicii si orice alte documente justificatoare (lucrari, procese-verbale de primire etc) dupa caz.
In contract sau in orice act aditional se prevede valoarea serviciului si pe acea valoare se intocmeste factura si se si achita.
Daca vreti sa ii retineti o cota-parte reprezentand folosirea bazei materiale, stabiliti asta de la inceput si intocmiti contractul pt diferenta de suma.
Atentie ca daca PFA foloseste baza materiala a beneficiarului de serviciu, atunci activitatea sa va fi (poate fi) incadrata ca activitate dependenta!!!
Din pacate, in OUG 58/2010 nu se face precizare daca baza materiala e folosita cu titlu gratuit sau nu.
Ref la contract, mai bine adoptati solutia propusa de gigelin, cu discount-ul.
Varianta cu retinerea lunara a unei sume din ceea ce facturati, nu mi se pare corecta si, in calitate de contabil as avea o problema cu inregistrarea facturii emise de dvs.