avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura PFA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura PFA

Buna ziua,

Imi poate spune cineva daca este corect sa apara lunar pe factura pretul serviciilor prestate din care sa se scada o anumita suma datorata de pfa beneficiarului de servicii pt utilizarea bazei sale materiale?
Cel mai recent răspuns: serena82 , utilizator 15:52, 16 August 2010
Buna,
Daca am inteles bine, PFA emite o factura de 1000 RON, iar tu ii platesti, de ex, 800 RON, fiindca 200 se considera a fi cval folosirii bazei materiale.
Nu e corect: factura se intocmeste avand la baza contractul de prestari -servicii si orice alte documente justificatoare (lucrari, procese-verbale de primire etc) dupa caz.
In contract sau in orice act aditional se prevede valoarea serviciului si pe acea valoare se intocmeste factura si se si achita.
Daca vreti sa ii retineti o cota-parte reprezentand folosirea bazei materiale, stabiliti asta de la inceput si intocmiti contractul pt diferenta de suma.
Atentie ca daca PFA foloseste baza materiala a beneficiarului de serviciu, atunci activitatea sa va fi (poate fi) incadrata ca activitate dependenta!!!
serena82 a scris:

Buna ziua,

Imi poate spune cineva daca este corect sa apara lunar pe factura pretul serviciilor prestate din care sa se scada o anumita suma datorata de pfa beneficiarului de servicii pt utilizarea bazei sale materiale?

nu este corect. facturati serviciul prestat. beneficiarul va factureaza utilizarea (chirie?!) bazei materiale (posibile implicatii tva). faceti compensare facturi.

mai simplu, acordati-i un discount de ...% la valoarea serviciilor prestate, daca tot ii "utilizati baza materiala":)
TeoDora72 a scris:

Buna,
Daca am inteles bine, PFA emite o factura de 1000 RON, iar tu ii platesti, de ex, 800 RON, fiindca 200 se considera a fi cval folosirii bazei materiale.
Nu e corect: factura se intocmeste avand la baza contractul de prestari -servicii si orice alte documente justificatoare (lucrari, procese-verbale de primire etc) dupa caz.
In contract sau in orice act aditional se prevede valoarea serviciului si pe acea valoare se intocmeste factura si se si achita.
Daca vreti sa ii retineti o cota-parte reprezentand folosirea bazei materiale, stabiliti asta de la inceput si intocmiti contractul pt diferenta de suma.
Atentie ca daca PFA foloseste baza materiala a beneficiarului de serviciu, atunci activitatea sa va fi (poate fi) incadrata ca activitate dependenta!!!

Dar daca precizez in contrat ca se va retine lunar o suma de x lei din valoarea serviciilor prestate, tot nu e bine? Si de ce ar fi considerata activitate dependenta atata timp cat nu ma folosesc gratuit de baza materiala a clientului?
Din pacate, in OUG 58/2010 nu se face precizare daca baza materiala e folosita cu titlu gratuit sau nu.
Ref la contract, mai bine adoptati solutia propusa de gigelin, cu discount-ul.
Varianta cu retinerea lunara a unei sume din ceea ce facturati, nu mi se pare corecta si, in calitate de contabil as avea o problema cu inregistrarea facturii emise de dvs.
TeoDora72 a scris:

Din pacate, in OUG 58/2010 nu se face precizare daca baza materiala e folosita cu titlu gratuit sau nu.
Ref la contract, mai bine adoptati solutia propusa de gigelin, cu discount-ul.
Varianta cu retinerea lunara a unei sume din ceea ce facturati, nu mi se pare corecta si, in calitate de contabil as avea o problema cu inregistrarea facturii emise de dvs.

Multumesc pt raspuns, probabil asa voi proceda.

Alte discuții în legătură

Pfa activitate dependenta sau independenta? LoredanaSTG LoredanaSTG Buna ziua, revin cu o problema spinoasa: activitate dependenta sau independenta? Sunt PFA platitoare de TVA si am doi clienti. Unul dintre acestia imi asigura ... (vezi toată discuția)
Nota de receptie victorberintan victorberintan Am urmatoarea intrebare pentru cine ma poate ajuta.Cum fac o nota de receptie ptr un produs cumparat cu o factura pe care este trecut pretul de 1000 ron apoi ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit venit pfa georgetacrisu georgetacrisu buna! nu inteleg urmatorul aspect asupra deducerii si inregistrarii corecte a cheltuielilor deductibile pentru PFA, adica: -se achizitioneaza materiale ... (vezi toată discuția)